Δηλαδή ούτε το δεύτερο αλλά ούτε και το τρίτο κόμμα είναι σε θέση να ασκήσει σοβαρή κριτική στις αστοχίες της κυβέρνησης και να προτείνει κάποια εναλλακτική λύση. Γεγονός που ο καθένας αντιλαμβάνεται είναι τεράστιο πλήγμα για την δημοκρατία και αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο της χώρας.
Ο εφησυχασμός της κυβερνώσας παράταξης – που ούτε αυτή διανύει τις καλύτερες ημέρες της- φάνηκε τόσο από την εντελώς άνευρη ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, αλλά και την μικρή κινητοποίηση στελεχών να δώσουν το παρών στην Θεσσαλονίκη για να στηρίξουν το αφήγημα της κυβέρνησης. Αντιθέτως είναι διάχυτη η γκρίνια αρκετών στελεχών της ΝΔ για την πασοκοποίηση της κεντροδεξιάς παράταξης, την περιθωριοποίησή τους αλλά και την απομάκρυνση της από τις δεξιές της ρίζες, την οποία άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου, στοχεύοντας και πάλι προς το κέντρο. Τα μείζονα εθνικά θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα έλαμψαν δια της απουσίας τους αυτό το διήμερο σαν να υπήρχε κάποια κάποια απαγόρευση αναφοράς στις λέξεις «τουρκικές προκλήσεις», «διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου», «Κυπριακό», «Σκόπια». Και αυτό παρ ότι οι απώλειες της ΝΔ προς τα δεξιά συνεχώς διευρύνονται. Πέρα από την ενισχυμένη Ελληνική Λύση και την σταθερή Νίκη, το κόμμα Φωνή της Λογικής σημειώνει ανοδική πορεία, με τις δημοσκοπήσεις να το δίδουν μέσα στην Βουλή, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως λέει ότι δεν ανησυχεί και επιμένει ότι η ΝΔ μπορεί να ξανακερδίσει την αυτοδυναμία παρ ότι τα ποσοστά της ΝΔ μειώνονται συνεχώς. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB, η ΝΔ έχει υποχωρήσει στο 27,7% με αναγωγή και 21,6% χωρίς. Δεν το λες και ενθαρρυντικό για την συνέχεια.
Ενδεικτικό της κρίσης που διέρχεται το πολιτικό σύστημα είναι ότι τα τρία κόμματα εξουσίας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μόλις το 40% στην πρόθεση ψήφου των πολιτών χωρίς αναγωγή, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB. Κάτι που σημαίνει ότι έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη του μέσου πολίτη. Κοινώς η πλειονότητα των Ελλήνων δεν τους πιστεύει πια. Και αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα οδηγούνταν είτε σε ακυβερνησία είτε οι Έλληνες θα έρχονταν αντιμέτωποι με κάποιο εκβιαστικό δίλημμα.