H Kazatomprom Προειδοποιεί ότι ο Πόλεμος στην Ουκρανία Δυσχεραίνει τον Εφοδιασμό της Δύσης με Ουράνιο

H Kazatomprom Προειδοποιεί ότι ο Πόλεμος στην Ουκρανία Δυσχεραίνει τον Εφοδιασμό της Δύσης με Ουράνιο
energia.gr
Τρι, 10 Σεπτεμβρίου 2024 - 10:13

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kazatomprom προειδοποίησε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δυσχεραίνει τη δυνατότητα του μεγαλύτερου παραγωγού ουρανίου στον κόσμο να συνεχίσει να προμηθεύει τη Δύση, καθώς η έλξη προς τη Μόσχα και το Πεκίνο γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Ο MeirzhanYussupov, επικεφαλής της κρατικής μεταλλευτικής εταιρείας του Καζακστάν, δήλωσε ότι οι κυρώσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο δημιούργησαν εμπόδια στον εφοδιασμό των δυτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

«Είναι πολύ πιο εύκολο για εμάς να πουλήσουμε το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο της παραγωγής μας, στους ασιατικούς εταίρους μας - δεν θα αναφέρω τη συγκεκριμένη χώρα ... Μπορούν να φάνε σχεδόν όλη την παραγωγή μας, ή οι εταίροι μας στον βορρά», δήλωσε στους FT.

Πρόσθεσε ωστόσο: «Είναι πολύ πιο εύκολο να πουλήσουμε σε αυτούς, αλλά δεν θέλουμε να βάλουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι».

Η μεταλλευτική εταιρεία με έδρα την Αστάνα, της οποίας το κράτος του Καζακστάν κατέχει το 75%, θέλει να διατηρήσει ένα ποικίλο μείγμα πελατών που περιλαμβάνει αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, παρόλο που η αποστολή υλικού στην παραδοσιακή, φθηνότερη διαδρομή μέσω Αγίας Πετρούπολης δεν αποτελεί πλέον επιλογή λόγω του κινδύνου κυρώσεων.

Η Kazatomprom, η οποία είναι εισηγμένη στην Αστάνα και το Λονδίνο, έχει επιδιώξει να δημιουργήσει μια εναλλακτική διαδρομή για τη μεταφορά υλικού μέσω της Κασπίας Θάλασσας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Μαύρης Θάλασσας, με υψηλότερο κόστος.

Το Καζακστάν παράγει το 43% του παγκόσμιου ουρανίου, ποσοστό που ισοδυναμεί με το μερίδιο αγοράς που έχει το καρτέλ Opec στο πετρέλαιο. Όμως, η δυνητική επιρροή της Ρωσίας επί του γείτονά της στην Κεντρική Ασία αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τις δυτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους βιομηχανικούς εταίρους.

«Θα δείτε κάποιες αλλαγές», δήλωσε ο Leigh Curyer, διευθύνων σύμβουλος της NexGen Energy, η οποία αναπτύσσει ένα μεγάλο έργο εξόρυξης ουρανίου στον Καναδά. «Ίσως η παραγωγή τους αυξηθεί για να εξυπηρετήσει τη Ρωσία και την Κίνα. Αν αυτό συμβεί, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας του δυτικού κόσμου θα αναζητήσουν προμηθευτές του δυτικού κόσμου .... Νομίζω ότι ήδη βλέπουμε σημάδια αυτού του γεγονότος».

Η Rosatom, το πυρηνικό μονοπώλιο της Ρωσίας, κατέχει μερίδιο σε πέντε από τα 14 κοιτάσματα της Kazatomprom. Βάσει αυτών των ρυθμίσεων, λαμβάνει το 20% της παραγωγής της χώρας, δήλωσε ο Yussupov.

Στην πρόκληση έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα ηγούνται της κατασκευής νέων πυρηνικών εργοστασίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2022, η εταιρεία γνωστοποίησε σε υποσημείωση της ετήσιας έκθεσής της ότι η ιδιοκτησία της εταιρείας που κατέχει το 49% του Budenovskoye, ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος που αναπτύσσει η Kazatomprom, μεταβιβάστηκε σε οντότητες που περιλαμβάνουν τη θυγατρική της Rosatom, Uranium One. Η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τη μεταβίβαση προκάλεσε ανησυχίες στο εσωτερικό της εταιρείας, σύμφωνα με ένα άτομο με άμεση γνώση του θέματος.

Δώδεκα ανώτερα στελέχη της Kazatomprom έχουν αποχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις. Η Kazatomprom αρνήθηκε ότι η έξοδος σχετίζεται εν μέρει με την πώληση του μεριδίου.

«Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία» σχετικά με το επίπεδο συμμετοχής της Rosatom, επικαλούμενη χαμηλότερα επίπεδα αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο χωρών σε σύγκριση με τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Yussupov.

Αλλά πρόσθεσε επίσης: «Υπάρχει, φυσικά, ανησυχία».

Τα σχόλια του επικεφαλής ήρθαν αφού η εταιρεία τον περασμένο μήνα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την παραγωγή του 2025 κατά 17% και ανέστειλε την πρόβλεψή της για το 2026. Επικαλέστηκε ελλείψεις σε θειικό οξύ, απαραίτητο για την εξαγωγή ουρανίου, και καθυστερήσεις στην κατασκευή επιφανειακών εγκαταστάσεων και υποδομών.

Η Kazatomprom έστειλε το 49% του ουρανίου που βρίσκεται υπό τον έλεγχό της στην ασιατική αγορά, το 32% στην Ευρώπη και το 19% στην αμερικανική αγορά πέρυσι, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεσή της.

«Είμαστε πολύ σοβαροί όσον αφορά τη διαφοροποίηση της γεωγραφίας των πωλήσεών μας», δήλωσε ο Γιουσούποφ.

Η Katie Mallinson, εταίρος της Prism Political Risk Management, μιας εταιρείας επιχειρηματικών πληροφοριών, δήλωσε ότι το Καζακστάν δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τη Ρωσία και την Κίνα να περιορίσει την αλληλεπίδρασή του με τα δυτικά έθνη, ιδίως από τότε που τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Αφγανιστάν το 2021.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ουράνιο, όπου έχει κομβικό ρόλο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε η ίδια.

«Η Ρωσία έχει αυξήσει τη συμμετοχή της στην παραγωγή ουρανίου στο Καζακστάν και το Καζακστάν δεσμεύει όλο και μεγαλύτερο μέρος της προμήθειάς του στην κινεζική αγορά. Αυτό αφήνει σοβαρά ερωτήματα μακροπρόθεσμα ως προς το πόσο ουράνιο θα είναι διαθέσιμο στις δυτικές αγορές».