Έκθεση Ντράγκι: Κίνδυνος Κατάρρευσης της Θέσης της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Ανταγωνισμό

Έκθεση Ντράγκι: Κίνδυνος Κατάρρευσης της Θέσης της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Ανταγωνισμό
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Τρι, 10 Σεπτεμβρίου 2024 - 13:20

Με ενημερωτικό σημείωμά της, η FuelsEurope χαιρετίζει τη δημοσίευση της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι με τίτλο, «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», η οποία, τονίζεται, επισημαίνει ορθά τους κινδύνους για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευημερία των πολιτών της, εάν δεν υιοθετηθεί ένα πλέγμα συντονισμένης βιομηχανικής στρατηγικής, πολιτικές εφαρμογής καθώς και υποστηρικτικά μέτρα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των "27". 

Το μέλλον της Ε.Ε. είναι ανεξήτηλα συνδεδεμένο με μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία στην παγκόσμια οικονομία, και τυχόν μια αποτυχία που θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνική μας ευημερία μακροπρόθεσμα. Η έκθεση Ντράγκι περιγράφει εύστοχα τρεις κύριες δράσεις: την κάλυψη του χάσματος καινοτομίας με τις ΗΠΑ και την Κίνα, ένα κοινό σχέδιο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της ασφάλειας και τη μείωση των εξαρτήσεων, τις οποίες πρέπει να λάβει η Ευρώπη για να αποφύγει μια τέτοια κατάσταση.

Από την πλευρά της, η κα Λιάνα Γούτα, γενική διευθύντρια της FuelsEurope, δήλωσε: «Η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία, η καλύτερη ρύθμιση, η απαλλαγή από τον άνθρακα, η μείωση των εξαρτήσεων και οι σημαντικές επενδύσεις, που βρίσκονται στον πυρήνα της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι, αποτελούν κρίσιμους μοχλούς για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας της ΕΕ» για να προσθέσει: «Ο κλάδος μας δημοσίευσε τον Ιούνιο του 2024 το “Περισσότερο από ένα μανιφέστο.... μια προσφορά για την Ευρώπη”, το οποίο περιγράφει πώς οι πολλοί μοχλοί που περιγράφονται στην έκθεση του καθηγητή Ντράγκι θα καταστήσουν τη βιομηχανία παραγωγής καυσίμων και την ΕΕ πιο ανθεκτική, βιώσιμη και ανταγωνιστική». Η ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής καυσίμων παράγει στην Ευρώπη και στοχεύει στη συνέχιση των δραστηριοτήτων της στην ΕΕ για την παραγωγή των ανανεώσιμων καυσίμων και των βιομηχανικών προϊόντων που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Η βιομηχανία μας έχει δεσμευτεί στη συμφωνία του Παρισιού και στον στόχο για το 2050 για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συμμετέχει σε μια βιώσιμη μετάβαση που θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους έως και 650B€.

Τέλος, η κα Γούτα υπογράμμισε: «Τα πολύτιμα και στρατηγικά βιομηχανικά μας περιουσιακά στοιχεία και οι υποδομές μας σε όλη την Ευρώπη πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικά, ιδίως κατά τη διάρκεια του μετασχηματισμού για την υποστήριξη της απεξάρτησης της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας από τον άνθρακα». Η Fuelseurope είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή των συστάσεων της έκθεσης Ντράγκι. Η υποστήριξη από τα κράτη μέλη είναι επίσης απαραίτητη για την αποκατάσταση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, την ενίσχυση της καινοτομίας και την επαναπροσανατολισμό στην παγκόσμια αγορά.