Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις ύψους 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο του 1-2% του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο! Αυτό αναφέρεται στην 400σελίδων έκθεση του Μάριο Ντράγκι, η οποία προειδοποιεί την Ένωση ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν «αργό θάνατο. Ο κ. «whatever it takes» ξέρει πολύ καλά τι λέει

σκιαγραφώντας το ζοφερό μέλλον της Ένωσης, η οποία χάνει συνεχώς έδαφος απέναντι στους ανταγωνιστές ΗΠΑ και Κίνα, την ώρα που καραδοκεί και η αναδυόμενη δύναμη της ομάδος των BRICS.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Κίνα προχώρησε σε ένα τεράστιο άνοιγμα προς την Αφρική. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε 50 δισ. δολ. σε οικονομική στήριξη στην Αφρική τα επόμενα τρία χρόνια και στενότερη στρατιωτική συνεργασία στο περιθώριο της διάσκεψης του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής (FOCAC). Έδωσε μάλιστα έμφαση στους γείτονες της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν πλείστα προβλήματα την παρούσα περίοδο, την Λιβύη και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, η Κίνα ανακοίνωσε μια ένεση 14 εκατομμυρίων δολαρίων στη μεγαλύτερη οικονομία της Βόρειας Αφρικής, την Αίγυπτο, για να επενδύσει σε κοινά έργα μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός Mostafa Madbouly και ο Zhao Leji, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, αποκάλυψαν την επένδυση κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Οι πρόεδροι και των δύο χωρών έχουν δεσμευτεί να εμβαθύνουν τη συνεργασία τα επόμενα πέντε χρόνια και τον Ιούλιο η Αίγυπτος υπέγραψε τρία μνημόνια κατανόησης με την Κινεζική Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης και την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Κίνας. Οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αίγυπτο αυξήθηκαν στα 956,7 εκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2022-23 από 563,4 εκατομμύρια δολάρια που ήταν το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε επίσης μια νέα στρατηγική συμφωνία με την Λιβύη. Ο Σι ανέφερε ότι η Κίνα υποστηρίζει τη Λιβύη για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της, και ήλπιζε ότι η χώρα θα δημιουργήσει ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες. O πρόεδρος του Συμβουλίου της Λιβυκής Προεδρίας Μοχάμεντ αλ-Μενφί ανέφερε ότι η Λιβύη ήταν πρόθυμη να ενισχύσει την οικονομική, εμπορική και επενδυτική συνεργασία με την Κίνα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road και FOCAC. Η Λιβύη καλωσορίζει τις κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, πρόσθεσε.

Αλλά το Πεκίνο στοχεύει και προς την Τυνησία. Ο Πρωθυπουργός της Τυνησίας Καμέλ Μαντούρι, ο οποίος παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η χώρα του προσφέρει όλες τις «απαραίτητες δομές και εγγυήσεις» στις κινεζικές εταιρείες, ειδικά εκείνες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετέδωσε το πρακτορείο Agenzia Nova. Νωρίτερα, ο Μαντούρι  συναντήθηκε με τη Λι Λίνα, πρόεδρο της China Energy Engineering Corporation, όπου οι δύο γυναίκες μίλησαν για τη συνεργασία μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης της Τυνησίας στην πράσινη ενέργεια. Σύμφωνα με δελτίο τύπου από την Προεδρία της κυβέρνησης της Τύνιδας, οι δυο τους μίλησαν για τον ηλιακό σταθμό Kairouan στη βόρεια Τυνησία, ο οποίος θα έχει χωρητικότητα 100 μεγαβάτ. Η κατασκευή του χώρου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και τώρα πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, ανέφερε η δήλωση.

Εν τω μεταξύ, οι διεργασίες στους BRICS συνεχίζονται εν όψει και της κρίσιμης Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν. Η Ρωσία προσκάλεσε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της BRICS που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα αυτή των αναπτυσσόμενων χωρών είχε προσκαλέσει πέρυσι τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να γίνουν μέλη της με στόχο την επιτάχυνση της προσπάθειας για την διαμόρφωση μιας νέας τάξης πραγμάτων. Πάντως το Ριάντ δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόσκληση των BRICS, αν και η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Σαουδικής Αραβίας.

Όσον αφορά την αίτηση της Τουρκίας, αν και η Ρωσία την επιβεβαίωσε η ένταξη της δεν θεωρειται δεδομένη. Παρ ότι η Μόσχα την υποστηρίζει, η Άγκυρα θα κληθεί να ξεπεράσει τα εμπόδια του Πεκίνου αλλά και του Νέου Δελχί, με τους οποίους οι σχέσεις της δεν είναι και οι καλύτερες.  Η Τουρκία έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την Ινδία καθώς υποστηρίζει το Πακιστάν στην διαμάχη τους για το Κασμίρ, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει έρθει σε αντιπαράθεση με το Πεκίνο εξ αιτίας της στάσης του απέναντι στους Ουιγούρους, μια τουρκική και μουσουλμανική μειονότητα που ζει στη στρατηγική περιοχή Σιντζιάνγκ στα βορειοδυτικά της Κίνας. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αυτές συμμαχίες που διαμορφώνονται δεν απειλούν μόνο την ΕΕ αλλά και ολόκληρη την Δύση, καθώς νέες δυνάμεις αναδύονται και το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτές μπορούν να συνασπισθούν απέναντι στα δυτικά συμφέροντα, εκθρονίζοντας ουσιαστικά την Δύση από την ηγετική της θέση παγκοσμίως.