Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με προσωρινή απόφασή του (10/9/2024) απαγορεύει τη συνέχιση όλων των εργασιών εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη θέση «Δούκας», αναστέλλοντας προηγούμενη απόφαση για το θέμα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας

Η απαγόρευση ισχύει μέχρι την εκδίκαση στο ΣτΕ της αίτησης αναστολής που υπέβαλαν οι Περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Καλλιστώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, με την υπ' αριθ. 666/2024 απόφασή του, ακύρωσε την Άδεια Εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου (Α/Π) στη θέση «ΔΟΥΚΑΣ» των Δήμων Καστοριάς και Αμυνταίου, αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, στις 2.8.2024 εξέδωσε νέα Άδεια Εγκατάστασης.

Οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους πως η νέα άδεια εγκατάστασης στηρίζεται «σε γνωμοδότηση καθηγητού της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, που ταυτόχρονα όμως είναι και δικηγόρος της Εταιρείας που υλοποιεί το έργο, χωρίς να έχει εκπονηθεί από την Εταιρεία νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) και χωρίς να έχουν υποβληθεί αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι». Καλούν, δε, τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ που είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας».

Η εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στη θέση «Δούκας» αφορά τις κοινότητες Αγ. Αναργύρων, Βασιλειάδας, Κλεισούρας και Λεχόβου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταθέτουν στην προσφυγή τους, η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελεί «προστατευόμενη περιοχή ως προς την ορνιθοπανίδα καθώς αποτελεί διάδρομο των μεταναστευτικών πουλιών».