Με το αμερικανικό και διεθνές κοινό να συζητά τα αποτελέσματα του χθεσινού debate— η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών θεωρεί ότι η Χάρις επικράτησε— ο ενεργειακός τομέας αναλύει τα λεγόμενα των δύο υποψηφίων. Μεταξύ αυτών, η αναμενόμενη κατά πολλούς άμβλυνση των θέσεων της Κάμαλα Χάρις για τα ορυκτά καύσιμα

Μέχρι χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε το αδιαμφισβήτητο μονοπώλιο της στήριξης του πετρελαϊκού λόμπι, καθώς αποτελεί τον πιο ένθερμο και θορυβώδη υποστηρικτή της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων, υποσχόμενος παράλληλα να ξηλώσει όλες τις κλιματικές πολιτικές της διακυβέρνησης Μπάϊντεν. Ωστόσο, το επιτελείο Χαρις εμφανίζεται αποφασισμένο να καταστήσει την αμερικανή Αντιπρόεδρο την πιο ελκυστική επιλογή και για τις δύο πλευρές της περιβαλλοντικής/ενεργειακής αντιπαράθεσης.

Για μεγάλο μέρος του εκλογικού κοινού, η Χάρις θεωρούταν η πιο σκληρή στις κλιματικές πολιτικές, έχοντας αντιμετωπίσει τους πετρελαϊκούς κολοσσούς κατά τη θητεία της ως Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια και Γερουσιαστής στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Επιπροσθέτως, η Χάρις δεν είχε διστάσει να δηλώσει πως υποστηρίζει την απαγόρευση του fracking. Ως Αντιπρόεδρος, η Χάρις συμμετέχει σε μία κυβέρνηση που έχει περάσει την πιο ευρεία κλιματική νομοθεσία στην ιστορία των ΗΠΑ, νέους αυστηρούς κανονισμούς για τους ρύπους των υποδομών ορυκτών καυσίμων, και την παύση των αδειοδοτήσεων νέων εξαγωγών LNG.

Η πρόσφατη μεταστροφή της Χάρις στο ζήτημα του fracking αποτέλεσε το πρώτο βήμα στην άμβλυνση των θέσεών της. Στο χθεσινό debate, η Χάρις εκθείασε την ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξηγώντας πως οι ΗΠΑ οφείλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Επίσης, η Χάρις δήλωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να επενδύσει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ πλέον αποτελούν τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου διεθνώς και έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου. Εξάλλου, οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν πως οι ΗΠΑ μπορούν πλέον να “συγκρατούν” τις τιμές των ορυκτών καυσίμων, ενάντια στους σχεδιασμούς του OPEC+.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2023. Πηγή: Visual Capitalist, Voronoi.

Ο Τραμπ επιχείρησε να πλήξει τη Χάρις, δηλώνοντας πως αν εκλεγεί, θα καταστρέψει τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων. Το άγχος του Τραμπ είναι λογικό, καθώς ο ίδιος αποτελεί τον εκλεκτό των πετρελαϊκών συμφερόντων, έχοντας δεχθεί εκατομμύρια δωρεών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Πέραν αυτού, οι εργαζόμενοι στον κλάδο των υδρογονανθράκων μπορούν να αποδειχθούν μία από τις ομάδες-κλειδιά στις κρίσιμες πολιτείες που θα αναδείξουν τον επόμενο Πρόεδρο, μεταξύ αυτών και η κομβικής σημασία Πενσυλβάνια, η οποία είναι μία από τις πολιτείες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Οι δωρεές της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τα αμερικανικά κόμματα. Πηγή: Pennsylvania Capital-Star.