Φ. Αέριο: Αύξηση Τιμών Λόγω Ανησυχιών για τις Ροές Μέσω Ουκρανίας και τον Τυφώνα στις ΗΠΑ

Φ. Αέριο: Αύξηση Τιμών Λόγω Ανησυχιών για τις Ροές Μέσω Ουκρανίας και τον Τυφώνα στις ΗΠΑ
energia.gr
Πεμ, 12 Σεπτεμβρίου 2024 - 08:01

Αύξηση σημείωσαν την Τετάρτη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι traders ενσωμάτωσαν σε αυτές νέους κινδύνους για την προμήθεια του καυσίμου, με τον τυφώνα Francine να πλησιάζει τις αμερικανικές ακτές του Κόλπου του Μεξικού και τις ροές του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας να αναμένεται να μειωθούν την Πέμπτη. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς έκλεισαν 2,4% υψηλότερα μετά από βουτιά άνω του 5% που σημείωσαν την Τρίτη σε ένα χαμηλό έξι εβδομάδων. Τα ολλανδικά 

προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο TTF, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, διαμορφώθηκαν στα 36,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο επίσης αυξήθηκε εχθές, Τετάρτη, μετά την πτώση που σημείωσε την Τρίτη.

 

Αστάθεια στις τιμές φυσικού αερίου στο TTF αυτή την εβδομάδα (πηγή: ICE / Bloomberg)

Η αγορά προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις από τον τυφώνα Francine, ο οποίος ανεμενόταν να φτάσει στη Λουιζιάνα το απόγευμα ή το βράδυ της Τετάρτης και ενδεχομένως να επηρεάσει ορισμένες μονάδες υγροποίησης αερίου.

Η προσοχή στραμμένη στην Sudzha

Οι traders στρέφουν επίσης την προσοχή τους στις ποσότητες του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχονται από την Ουκρανία, μετά από έντονες μάχες τον περασμένο μήνα κοντά στο Κουρσκ, σε κομβικό μετρητικό σταθμό που ελέγχει την ροή αερίου προς την Δύση, και οι οποίες προκάλεσαν εικασίες ότι οι ροές ενδέχεται να περιοριστούν περαιτέρω. Αν και αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, οι όγκοι διέλευσης στην Sudzha αναμένεται να μειωθούν σχεδόν κατά το ένα τρίτο την Πέμπτη, σύμφωνα με τον προκαταρκτικό προγραμματισμό όπως αυτός δημοσιεύτηκε από τον διαχειριστή του ουκρανικού δικτύου.

Εκπρόσωπος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας αρνήθηκε να σχολιάσει την πτώση αυτή. Οι τελικές κατανομές ποσοτήτων από τη ρωσική Gazprom PJSC ενδέχεται να αλλάξουν αργότερα μέσα στην ημέρα. Τα στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου στη Σλοβακία, η οποία λαμβάνει μέσω Ουκρανίας το μεγαλύτερο μέρος του αερίου που καταναλώνει, δείχνουν ότι οι παραγγελίες μεταφοράς φυσικού αερίου για την Πέμπτη βρίσκονται εντός των κανονικών επιπέδων τους από τις 6 μ.μ. τοπική ώρα.

Ενώ η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας καλύπτει λιγότερο από το 5% των αναγκών της Ευρώπης σε καύσιμα - πολύ χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο - η ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη σε ειδήσεις για πιθανές διακοπές.

ΗΠΑ: Ανησυχία για τον τυφώνα Francine – Μονάδες LNG διακόπτουν τη λειτουργία τους

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο τυφώνας Francine πλησίαζε χθες, Τετάρτη, στη Λουιζιάνα, παρακάμπτοντας μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου συγκεντρωμένες γύρω από τα σύνορα του Τέξας και μια άλλη κοντά στη Νέα Ορλεάνη. Οι προετοιμασίες για την καταιγίδα περιλάμβαναν κυρίως το κλείσιμο κοντινών υπεράκτιων πλατφορμών, αν και η παροχή φυσικού αερίου στο εργοστάσιο LNG Cameron με έδρα τη Λουιζιάνα έχει επίσης μειωθεί, γεγονός που δείχνει ότι έχει μειωθεί η παραγωγή. Η ροή ακατέργαστο υ αερίου προς τη μονάδα Plaquemines LNG έχει μηδενιστεί από την Τρίτη, τη στιγμή που το εν λόγω εργοστάσιο, το νεότερο στη Λουιζιάνα, ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Οι ΗΠΑ αποτελούν το μεγαλύτερο προμηθευτή LNG της Ευρώπης, στον οποίο βασίζεται όλο και περισσότερο από τότε που η Ρωσία περιόρισε τις περισσότερες ροές αερίου μέσω αγωγών το 2022.

Η εποχή των τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικού παρακολουθείται στενά από τους Ευρωπαίους traders φυσικού αερίου, καθώς μπορεί να διαταράξει τις εγκαταστάσεις που παρέχουν το ζωτικής σημασίας καύσιμο.

Την ίδια στιγμή, οι χώροι αποθήκευσης της Ευρώπης είναι γεμάτοι κατά 93%, δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» για τυχόν απροσδόκητα γεγονότα που μπορεί να επηρεάσουν την προσφορά κατά τον επερχόμενο χειμώνα. Οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Inspired Plc ανέφεραν στο Bloomberg ότι η αδύναμη ασιατική ζήτηση βοηθά επίσης στη συγκράτηση των τιμών.