Ρωσικό Γεράκι σε Ρόλο ...Λαγού «Πιέζει» τον Πούτιν για Χρήση Πυρηνικών Ενάντια σε Χώρες του ΝΑΤΟ

Ρωσικό Γεράκι σε Ρόλο ...Λαγού «Πιέζει» τον Πούτιν για Χρήση Πυρηνικών Ενάντια σε Χώρες του ΝΑΤΟ
Πεμ, 12 Σεπτεμβρίου 2024 - 09:32

Η Ρωσία θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα την προθυμία της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών που «υποστηρίζουν την επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», σύμφωνα με τον Σεργκέι Καραγκάνοφ, ένα ισχυρό γεράκι της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας που πιέζει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να υιοθετήσει μια πιο δυναμική πυρηνική στάση απέναντι στη Δύση.

Ο Καραγκάνοφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει περιορισμένο πυρηνικό χτύπημα σε χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς να προκαλέσει ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, έλεγαν ψέματα όταν είπαν ότι εγγυήθηκαν την πυρηνική προστασία στους συμμάχους τους.

Ο κύριος στόχος του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, είπε ο Karaganov, «θα πρέπει να είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εχθροί είναι σίγουροι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν εβδομάδες αφότου η Ουκρανία κατέλαβε ένα τμήμα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ, από την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας εξακολουθούν να μάχονται για να την εκδιώξουν, είπε:

«Είναι καιρός να δηλώσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε μαζική επίθεση στο έδαφός μας με πυρηνικό χτύπημα. Αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε κατάληψη της επικράτειάς μας».

Οι δηλώσεις του Καραγκάνοφ παρακολουθούνται στενά από δυτικούς ειδικούς σε θέματα ασφάλειας ως δείκτης της ρωσικής σκέψης για την εξωτερική, αμυντική και πυρηνική πολιτική.

Οι απόψεις του δεν αντιπροσωπεύουν επίσημη πολιτική, αλλά το Κρεμλίνο του έδωσε επανειλημμένες ευκαιρίες να τις εκφράσει σε φόρουμ με επιρροή και να τις υποβάλει απευθείας στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, ήταν η πιο εξέχουσα προσωπικότητα που ζητούσε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο η Μόσχα είπε τώρα ότι θα αναθεωρήσει.

Το τρέχον δόγμα δηλώνει ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε μια πυρηνική επίθεση από άλλη χώρα ή σε μια συμβατική επίθεση που απειλούσε την ύπαρξη του κράτους.

Αυτό το δόγμα ήταν ανεύθυνο και ακόμη και αυτοκτονικό, είπε, ωστόσο, ο Καραγκάνοφ, επειδή δεν αποθάρρυνε επαρκώς τους εχθρούς της Ρωσίας και τους έκανε να πιστέψουν ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου περιστάσεις στις οποίες η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικό όπλο.