Η πτώση των τιμών του πετρελαίου ανάγκασε τον ΟΠΕΚ+ να σταματήσει την προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση των περικοπών παραγωγής κατά δύο μήνες. Ενώ η παραγωγή εξακολουθεί να προβλέπεται να αυξηθεί από τον Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να αξιολογήσει την αγορά πριν από αυτό

Το Ιράκ, το Καζακστάν και η Ρωσία, που έχουν υπερπαραγωγή, θα πρέπει να αποζημιώσουν σύμφωνα με ένα συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.

Η αγορά πετρελαίου έχει πληγεί από πολλά άσχημα νέα: συνεχείς ανησυχίες για την κινεζική οικονομική ανάπτυξη και ασθενέστερη οικονομία των ΗΠΑ με στοιχεία χαμηλότερα από τα αναμενόμενα για τις θέσεις εργασίας . Ακόμη και το κλείσιμο μεγάλου μέρους της λιβυκής παραγωγής, ένα πιο απτό γεγονός, δεν βοήθησε. Το αργό Brent έκλεισε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι αγορές έλαβαν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ ως πτωτικό σημάδι, έλλειψη εμπιστοσύνης στη ζήτηση, παρόλο που η συνέχιση της αύξησης της παραγωγής θα ήταν επίσης πτωτική. Ο ΟΠΕΚ μείωσε την εκτίμησή του για τη ζήτηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σε ανάπτυξη 2 εκατομμυρίων βαρέλια την ημέρα φέτος, μειωμένη κατά 80.000 bpd σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Προσδιόρισε τη μεγαλύτερη διείσδυση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και φορτηγών με φυσικό αέριο στην Κίνα ως σημαντικούς παράγοντες. Ωστόσο, η εκτίμησή της για τη φετινή αύξηση της ζήτησης παραμένει πολύ πάνω από αυτή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Πρόκληση το ιρακινό πετρέλαιο
Ένας από τους πονοκεφάλους για τον ΟΠΕΚ+ είναι το Ιράκ. Η κατάσταση του πετρελαίου της χώρας περιπλέκεται από την αναβίωση της παραγωγής στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν. Και με ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο μελλοντικών έργων πετρελαίου και υποδομών, με σκοπό την παράδοση 6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα έως το 2028, το Ιράκ θα συνεχίσει την ώθησή του για υψηλότερη κατανομή του ΟΠΕΚ+.

Το ΔΝΤ έχει ενθαρρύνει τη Σαουδική Αραβία να συνεχίσει τις διαρθρωτικές της μεταρρυθμίσεις, βοηθώντας στη διαφοροποίηση της οικονομίας της μακριά από το πετρέλαιο. Η ανάπτυξη εκτός πετρελαίου αναμένεται να φτάσει το 4,4% μεσοπρόθεσμα, ενώ η πετρελαϊκή οικονομία εξακολουθεί να συγκρατείται από τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+. Το ταμείο σημείωσε επίσης την ανάγκη για πρόσθετες προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου του βασιλείου για καθαρό μηδενικό άνθρακα για το 2060.

Το Ομάν συνεχίζει επίσης την ώθηση της διαφοροποίησης. Το τελευταίο βήμα είναι η εισαγωγή του 25% των μετοχών της κρατικής εταιρείας OQ Exploration and Production στο Χρηματιστήριο του Μουσκάτ τον Οκτώβριο. Η εταιρεία κατέχει 14 άδειες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ομάν και πραγματοποίησε κέρδη 611 εκατομμυρίων ριάλ Ομάν (1,59 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι.

Η IPO της NMDC Energy έχει υπερεγγραφεί περισσότερες από 31 φορές, στη μεγαλύτερη λίστα των ΗΑΕ για τη χρονιά. Ο υπεράκτιος ανάδοχος αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 3,22 δισεκατομμύρια DhH (877 εκατομμύρια δολάρια).