Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Αύγουστο, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (12/9) και αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ, η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται απότομα σε σχέση με τους ρυθμούς μετά την πανδημία. Τα αναφερόμενα μηνιαία στοιχεία που καλύπτουν το 80% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά το α’ εξάμηνο του 2024 επιβεβαιώνουν την απότομη πτώση του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης πετρελαίου, την οποία προέβλεπε ο ΙΕΑ από τότε που δημοσιεύθηκε η πρώτη πρόβλεψη για το 2024 τον Ιούνιο του 2023. Η πετρελαϊκή ζήτηση αυξήθηκε κατά 800 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση κατά το α’ εξάμηνο του έτους, δραματικά χαμηλότερη από την ανάπτυξη των 2.3 εκατ. βαρελιών την ημέρα που καταγράφηκε το 2023, αλλά κοντά στην αρχική πρόβλεψη του ΙΕΑ. Για το σύνολο του έτους, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πρόκειται να αυξηθεί κατά 900 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2024 και κατά 950 χιλιάδες βαρέλια την ημέρατο επόμενο έτος.
Η πρόσφατη επιβράδυνση στην Κίνα μείωσε την κατανάλωση πετρελαίου σε ετήσια βάση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, κατά 280 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης των 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα τους προηγούμενους 12 μήνες ή την αύξηση μετά την πανδημία του κορωνοϊού κατά 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023. Η ζήτηση πετρελαίου της χώρας πρόκειται τώρα να αυξηθεί μόνο κατά 180 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2024, καθώς η ευρεία οικονομική επιβράδυνση και η επιταχυνόμενη αντικατάσταση του πετρελαίουαπό εναλλακτικά καύσιμα επιβαρύνουν την κατανάλωση. Οι αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μειώνουν τη ζήτηση οδικών καυσίμων, ενώ η ανάπτυξη ενός τεράστιου εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας περιορίζει την αύξηση των εσωτερικών αεροπορικών ταξιδιών.
Εκτός της Κίνας, η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου είναι στην καλύτερη περίπτωση υποτονική. Τα τελευταία στοιχεία για τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν απότομη πτώση στις παραδόσεις βενζίνης τον Ιούνιο, μετά την απροσδόκητη άνοδο τον Μάιο. Ως εκ τούτου, η χρήση βενζίνης στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο μειώθηκε σε ετήσια βάση τους πέντε από τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. Η αναιμική οικονομική ανάπτυξη σημαίνει ότι οι παραδόσεις καυσίμων συνεχίζουν να συρρικνώνονται σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αφήσει τη χρήση πετρελαίου από τις προηγμένες οικονομίες σχεδόν κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία, αναφέρει ο ΙΕΑ.
Σε μια προφανή προσπάθεια να σταματήσει την απότομη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον OPEC+ ανακοίνωσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι θα αναβάλουν κατά δύο μήνες την έναρξη της προγραμματισμένης χαλάρωσης των επιπλέον εθελοντικών περικοπών πετρελαϊκής παραγωγής. Η καθυστέρηση δίνει στον OPEC+ κάποιο χρόνο για να αξιολογήσει περαιτέρω τις προοπτικές ζήτησης για το επόμενο έτος, καθώς και τον αντίκτυπο των διαταραχών στη Λιβύη και το σχέδιό της να καταργήσει σταδιακά πρόσθετους περιορισμούς της τάξεως των 2.2 εκατ. βαρελιών την ημέρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Αλλά με την προσφορά εκτός OPEC+ να αυξάνεται ταχύτερα από τη συνολική ζήτηση – αποκλείοντας ένα παρατεταμένο αδιέξοδο στη Λιβύη – ο OPEC+μπορεί να προσδοκά ένα σημαντικό πλεόνασμα, ακόμα και αν οι επιπλέον περιορισμοί του παραμείνουν σε ισχύ.