Το φορτηγό πλοίο Ruby, το οποίο προκάλεσε αντιπαράθεση στο Tromso της Νορβηγίας όταν ανακαλύφθηκε ότι μεταφέρει νιτρική αμμωνία, κινείται και πάλι με αναφορές ότι ζητά άδεια να εισέλθει στο λιμάνι της Klaipeda της Λιθουανίας για να υποβληθεί σε έλεγχο. Το πλοίο ανέφερε ότι υπέστη ζημιά στο πηδάλιο και την προπέλα του, γεγονός που το έκανε να αναζητήσει αρχικά καταφύγιο στη Νορβηγία και τώρα έχει τη Μάλτα ως κράτος λιμένα και την DNV ως κλάση που εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις.

Το Ruby (37.000 dwt) που είναι νηολογημένο στη Μάλτα και διαχειρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχε φορτωθεί τον Αύγουστο με 20.000 τόνους νιτρικού αμμωνίου, μια πτητική ένωση που όταν βρεθεί κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να είναι εκρηκτική. Αναφέρεται ως η πηγή της έκρηξης που κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της Βηρυτού πριν από τέσσερα χρόνια, καθώς και άλλων περιστατικών. Το φορτίο φορτώθηκε στη Ρωσία και είχε προορισμό τα Κανάρια Νησιά.

Οι νορβηγικές αρχές διαβουλεύονται με τη Μάλτα και την DNV από τότε που ανακαλύφθηκε ότι το πλοίο υπέστη ζημιά, αν και οι δημόσιες αναφορές δεν αναφέρουν πότε και πώς συνέβη η ζημιά. Το πλοίο αναζήτησε καταφύγιο από μια αρκτική καταιγίδα στα προστατευμένα νερά της Νορβηγίας και αργότερα του επετράπη να ελλιμενιστεί στο Tromsø. Οι νορβηγικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν γνώριζαν τη ζημιά στο κύτος ή τη φύση του φορτίου, αλλά όταν οι κίνδυνοι αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, η Νορβηγία διέταξε το πλοίο να εγκαταλείψει το λιμάνι.

Το πλοίο οδηγήθηκε πριν από μία εβδομάδα σε αγκυροβόλιο περίπου δύο μίλια νοτιοανατολικά του Vannøy της Νορβηγίας. Γύρω από το πλοίο δημιουργήθηκε ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων, ενώ οι νορβηγικές αρχές δήλωσαν ότι η «απόσταση θεωρείται επαρκής», για την ασφάλεια του πληθυσμού.

Η κρατική λιμενική αρχή της Klaipeda επιβεβαίωσε στα λιθουανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ruby ζήτησε άδεια για να εισέλθει στο λιμάνι. Είπαν ότι το σχέδιο είναι να εκφορτωθεί το νιτρικό αμμώνιο, ώστε το πλοίο να εισέλθει σε ένα από τα ναυπηγεία του λιμανιού για επισκευές.

Οι αρχές δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι «αξιολογούν προσεκτικά τις συνθήκες». Αναμένεται απόφαση «στο εγγύς μέλλον».

Το σήμα AIS του πλοίου δείχνει ότι βρίσκεται εν πλω με προορισμό τον απομακρυσμένο νορβηγικό οικισμό Άντενες (πληθυσμός περίπου 2.500) στα βόρεια της χώρας. Η εκπομπή σήματος αναφέρει ότι το σκάφος έφτασε την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου. 

Οι νορβηγικές αρχές τόνισαν ότι πιστεύουν ότι το πλοίο μετά την επανατοποθέτησή του δεν αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι όταν βρίσκεται σε κανονική λειτουργία. Ωστόσο, συνέχιζαν να παρακολουθούν την κατάσταση και βρίσκονται σε επαφή με τις αρχές της Μάλτας και την DNV επανεξετάζοντας τυχόν λύσεις ή εναλλακτικές λύσεις που αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.