Γερμανία: Συνεχίζονται οι Ενεργειακές Επιδοτήσεις προς τις Επιχειρήσεις

Γερμανία: Συνεχίζονται οι Ενεργειακές Επιδοτήσεις προς τις Επιχειρήσεις
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 12 Σεπτεμβρίου 2024 - 17:26

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε τη συνέχιση των ενεργειακών επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις. Η Γερμανία βιώνει μία σαφή υφεσιακή τάση τους τελευταίους μήνες, με τους οικονομικούς δείκτες να προκαλούν απαισιοδοξία και τους επιχειρηματίες να προειδοποιούν για τη βιωσιμότητα των κλάδων τους, κυρίως εξαιτίας του ενεργειακού κόστους. Η Γερμανία ήταν ενδεχομένως ο μεγαλύτερος “χαμένος” της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι προηγούμενες γερμανικές ηγεσίες είχαν επαναπαυθεί με τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων για να κινούν την οικονομία τους

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σολτς, οι γερμανικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατική βοήθεια για το ενεργειακό κόστος τους μέχρι το 2030. Όπως εξήγησε, αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την γερμανική επιχειρηματικότητα, η οποία περιλαμβάνει πολλές επιχειρήσεις με υψηλές ενεργειακές ανάγκες, όπως για παράδειγμα η βιομηχανία.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τα τέλη που πληρώνουν οι μεγάλοι καταναλωτές για τα δίκτυα ηλεκτρισμού. Πέραν αυτών, η Γερμανία συζητά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να διευρύνει τα μέτρα σε ακόμα περισσότερους τομείς της αγοράς.

Οι προηγούμενοι μήνες ήταν ιδιαίτερα αρνητικοί για τη γερμανική οικονομία. Χαρακτηριστικά, η Γερμανία κινήθηκε αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με το ΑΕΠ της να μειώνεται. Επιπροσθέτως, οι δείκτες για τη μεταποίηση κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, έχοντας περάσει από την τροχιά ανάπτυξης σε μία σαφή πορεία ύφεσης. Δημοσίως, διαφορετικοί κλάδοι επιχειρήσεων έχουν πληγεί, με πολλές εταιρείες να εξετάζουν τη μεταφορά της παραγωγής τους εκτός Γερμανίας.

Το πιο πρόσφατο και ηχηρό πλήγμα ήρθε με την ανακοίνωση ότι η εμβληματική γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen σχεδιάζει το κλείσιμο ορισμένων εργοστασίων της στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γερμανία, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το ενεργειακό κόστος είναι πολύ υψηλότερο συγκριτικά με ανταγωνιστικές αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, κάτι που υπονομεύει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και πιέζει πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.