ΕΕ: Έκρηξη Επενδύσεων στα Data Centers - Αναζήτηση Εναλλακτικών Ενεργειακών Λύσεων

ΕΕ: Έκρηξη Επενδύσεων στα Data Centers - Αναζήτηση Εναλλακτικών Ενεργειακών Λύσεων
του Pascale Davies
Πεμ, 12 Σεπτεμβρίου 2024 - 20:00

Καθώς αυξάνονται οι φιλοδοξίες της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), αυξάνεται και η ταχεία επέκταση των κέντρων δεδομένων και των ορυκτών καυσίμων που απαιτούνται για την τροφοδοσία τους. Το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη είναι τα κέντρα δεδομένων της Ευρώπης. Ωστόσο, τα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων προκαλούν ανησυχία στην ΕΕ.

Καθώς αυξάνονται οι φιλοδοξίες της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), αυξάνεται και η ταχεία επέκταση των κέντρων δεδομένων και των ορυκτών καυσίμων που απαιτούνται για την τροφοδοσία τους.

Στην ευρωπαϊκή αγορά σημειώθηκε αύξηση 168% στις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank, με έδρα το Λονδίνο.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για κέντρα δεδομένων είναι το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη.

Το Λονδίνο έλαβε μια νέα επένδυση από το τμήμα υπολογιστικού νέφους της Amazon, την AWS, την Τετάρτη, η οποία ανακοίνωσε σχέδιο επένδυσης 8 δισεκατομμυρίων λιρών (9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ) τα επόμενα πέντε χρόνια για την κατασκευή και λειτουργία κέντρων δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ, η Microsoft ανακοίνωσε τον Μάιο ότι επενδύει 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε γαλλικά κέντρα δεδομένων και εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη και η Amazon ανακοίνωσε τον ίδιο μήνα ότι θα επενδύσει 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την επέκταση των κέντρων δεδομένων της στη βορειοανατολική περιοχή της Αραγονίας στην Ισπανία.

Τα κέντρα δεδομένων είναι οι φυσικές εγκαταστάσεις που στεγάζουν τα υπολογιστικά συστήματα ενός οργανισμού και μεγάλο όγκο δεδομένων, τα οποία μπορούν να ανακτηθούν οπουδήποτε στον κόσμο. Έχουν αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία για τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη, καθώς πολλά μοντέλα χρειάζονται μεγάλη ποσότητα ενέργειας, την οποία μπορούν να παρέχουν τα κέντρα δεδομένων.

Αλλά δεν απαιτούν μόνο πολλή ενέργεια για τη λειτουργία τους, η οποία προέρχεται κυρίως από ορυκτά καύσιμα, αλλά χρειάζονται επίσης ενέργεια για να παραμείνουν δροσερά.

Μέχρι το 2026, τα κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν συνολικά 1.000 τεραβατώρες ετησίως, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), προσθέτοντας ότι αυτό είναι περίπου ισοδύναμο με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας.

Ο ΙΕΑ αναφέρει στην έκθεσή του για το 2024 ότι από τα 8.000 κέντρα δεδομένων στον κόσμο, το ένα τρίτο βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 16% στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναμένει ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κέντρων δεδομένων θα αυξηθεί από λίγο κάτω από 100 τεραβατώρες το 2022 σε σχεδόν 150 τεραβατώρες μέχρι το 2026, δήλωσε ο ΙΕΑ.

"Σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, αναμένουμε ένα μνημειώδες κύμα ζήτησης ΤΝ επόμενης γενιάς, αν και η προσφορά θα μετριαστεί δεδομένης της έλλειψης διαθέσιμης ισχύος υψηλής τάσης", ανέφερε σε δήλωσή του ο Stephen Beard, παγκόσμιος επικεφαλής ανάπτυξης και επενδύσεων κέντρων δεδομένων της Knight Frank.

"Οι νικητές θα είναι εκείνοι που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν εναλλακτικές λύσεις ενέργειας με νωρίτερες ημερομηνίες σύνδεσης μόνο για τη ζήτηση", πρόσθεσε.

 

Εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις

Αρκετές εταιρείες τεχνολογίας δηλώνουν ότι εργάζονται πάνω σε εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις για κέντρα δεδομένων.

Η Google δήλωσε ότι η μηχανική μάθηση από το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης DeepMind χρησιμοποιήθηκε στα κέντρα δεδομένων της, γεγονός που μείωσε την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιούσε για ψύξη κατά 40%.

Εν τω μεταξύ, η NVIDIA παρουσίασε φέτος μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU), πυρήνες επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται πλέον για την ΤΝ, οι οποίες καταναλώνουν 25 φορές λιγότερη ενέργεια από τα προηγούμενα μοντέλα.

Αλλά η πλειονότητα των κέντρων δεδομένων εξακολουθεί να τροφοδοτείται με ορυκτά καύσιμα.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα σύστημα σε επίπεδο ΕΕ για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των κέντρων δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το μήνα, τα κέντρα δεδομένων θα πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις στις οποίες θα περιγράφουν λεπτομερώς την κατανάλωση ενέργειας και νερού και τα μέτρα που λαμβάνουν για τη μείωσή της.

Η ΕΕ εκτίμησε ότι μέχρι το 2039 τα κέντρα δεδομένων στο μπλοκ θα καταναλώνουν περισσότερο από το 3% του συνόλου της ενέργειας που χρησιμοποιείται στην ΕΕ, εάν η ανάπτυξη συνεχιστεί με την τρέχουσα πορεία.

 

(Πηγή: Euronews)