Όσα Παίρνει ο Άνεμος

Τον Οκτώβριο του 2023 η Κυβέρνηση ανακοίνωνε το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης των πλωτών αιολικών, με πρώτο στόχο την εγκατάσταση ισχύος 1,9 GW έως το 2030. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό και τις συχνές αναφορές στο θέμα από τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αντιδράσεις που προέκυψαν ήδη αφότου ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση, την 1η Νοεμβρίου του περασμένου έτους, κορυφώθηκαν στην αρχή του καλοκαιριού που μας πέρασε, όταν το ΚΑΣ και το υπουργείο Πολιτισμού έθεσαν εκτός σχεδιασμού τρεις από τις 19 περιοχές που προτάθηκαν από το Υπουργείο. Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι πως και οι τρεις αφορούν σε περιοχές με το πιο πλούσιο ανεμολογικό δυναμικό, ήτοι την Κρήτη και την Γυάρο. Τις τελευταίες ημέρες, ο Υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, επανήλθε στο θέμα, ύστερα από παρατεταμένη σιωπή, και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει στο "εθνικό project που θα αλλάξει την ενεργειακή τροχιά της χώρας", για να διευκρινήσει ότι η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και ότι επιλύθηκαν ορισμένα θέματα «αρχαιολογίας», για τα οποία χρειάστηκε να υπάρξουν και συμβιβασμοί. Ο Υπουργός αναφερόταν στις αντιρρήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Πολιτισμού για τις επίμαχες περιοχές του εθνικού προγράμματος υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

energia.gr
Παρ, 13 Σεπτεμβρίου 2024 - 07:45

Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε είναι θα πρέπει να αναμένουμε να καθαρογραφτεί η απόφαση του ΚΑΣ, προτού συσταθεί η εταιρεία ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τους διαγωνισμούς για τα ανεμολογικά δεδομένα, ώστε να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος για το 2027.

Παρά τις πρόσφατες αναφορές για επίλυση του προβλήματος οι άνθρωποι της αγοράς τηρούν επιφυλακτική στάση στο όλο θέμα.

«Όσο και να φωνάξουμε δεν πιστεύουμε ότι θα εισακουστούμε», είπε στέλεχος εταιρείας του χώρου ο οποίος πιστώνει μεν καλή διάθεση και βούληση στην Κυβέρνηση και ειδικότερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεωρεί δε ότι σε τελική ανάλυση έχει ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχό τους. «Έχουν πελαγώσει», τονίζει, καθώς δεν είναι μόνο η γεωπολιτική διάσταση του εγχειρήματος, ήτοι, το στρίμωγμα που παρατηρείται εξαιτίας της μη ανακήρυξης ΑΟΖ σε καίριες στρατηγικά περιοχές ενδιαφέροντος, αλλά και επειδή αντιμετωπίζουν τις γνωστές ισχυρές αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο που παρακινούνται από τις ακόμη πιο γνωστές ομάδες «πίεσης» (περιβαλλοντιστές κλπ).

Η άποψη των ανθρώπων του χώρου με άριστη γνώση των όσων συμβαίνουν στον υπόλοιπο πλανήτη για αυτά τα φαινόμενα είναι ότι τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, σε επίπεδο οξύτητας και συχνότητας αντιδράσεων στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε στεριά και θάλασσα, αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία. Πουθενά στον κόσμο δεν θα συναντήσει κανείς την ένταση με την οποία διαμαρτύρονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι για την ανάπτυξη αιολικών έργων. Ακόμη και αν στη θάλασσα τα πράγματα μπορεί να βολεύουν κάπως περισσότερο λόγω της απόστασης από κατοικημένες περιοχές.

Για να απενεχοποιήσει και να απεμπλέξει, πιθανώς, από τυχόν ευθύνες που δεν τους αναλογεί, όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτό το "παιχνίδι", το energia.gr θεωρεί ότι τελικά, ο "φταίχτης" είναι το περίφημο «πολιτικό κόστος» που αποτρέπει την εκάστοτε ελληνική Πολιτεία να λάβει εκείνες τις αποφάσεις που θα δώσουν ώθηση σε σημαντικά αναπτυξιακά projects.  

Πιθανώς όμως, αυτή η καθυστέρηση που παρατηρείται σε σχέδια που ανακοινώθηκαν με τυμπανοκρουσίες, το περασμένο έτος, να οφείλεται και σε κάποιου είδους «κόπωση» των στελεχών της Κυβέρνησης, ύστερα από μια έντονη πρώτη τετραετία με αλλεπάλληλες κρίσεις (Covid, ενεργειακή ακρίβεια, πόλεμοι). Αν υποτεθεί ότι αυτή η δυστοκία είναι προϊόν κόπωσης, τότε ενδεχομένως να έχει συμβάλει σε αυτό και η παντελής έλλειψη σοβαρής, ή έστω υποτυπώδους αντιπολίτευσης που έχει οδηγήσει τα στελέχη της κυβέρνησης σε κάποιου είδους επανάπαυση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, και πέρα από προφανείς ή μη εξηγήσεις για το τί μπορεί να ευθύνεται που σήμερα η Κυβέρνηση «ρετάρει», δεν παύει να ισχύει το παραδοσιακό ελληνικό φαινόμενο των οργανωμένων ομάδων συμφερόντων που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο που αντιβαίνουν στις δικές τους ιδιοτελείς –τις περισσότερες φορές- επιδιώξεις.

Στην προκειμένη περίπτωση η βασική γραμμή άμυνας αυτού του "συστήματος" υπήρξε η φράση «ελαχιστοποίηση της οπτικής επαφής»!

Για να συνοψίσουμε και να βάλουμε μια τάξη σε αυτή την …αταξία: Στην Ελλάδα θέλουμε να έχουμε πράσινη και καθαρή ενέργεια αλλά χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να τη βλέπουμε, να την ακούμε, ει δυνατόν να μην έχει καμία επίπτωση στο –δικό μας- περιβάλλον και βέβαια και πάνω από όλα να την πληρώνουμε και φθηνά.

Καλημέρα!