Τον Οκτώβριο του 2023 η Κυβέρνηση ανακοίνωνε  το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης των πλωτών αιολικών, με πρώτο στόχο την εγκατάσταση ισχύος 1,9 GW έως το 2030. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό και τις συχνές αναφορές στο θέμα από τα στελέχη του ΥΠΕΝ, οι αντιδράσεις που προέκυψαν ήδη αφότου ξεκίνησε η δημόσια 

διαβούλευση, την 1η Νοεμβρίου του περασμένου έτους, κορυφώθηκαν στην αρχή του καλοκαιριού που μας πέρασε όταν το ΚΑΣ και το υπουργείο Πολιτισμού έβαλε απαγορευτικό σε τρεις από τις 19 περιοχές που προτάθηκαν από το Υπουργείο. Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι πως και οι 3 αφορούν σε περιοχές με το πιο πλούσιο ανεμολογικό δυναμικό, ήτοι την Κρήτη και την Γυάρο.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, επανήλθε στο θέμα, ύστερα από παρατεταμένη σιωπή, και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει στο «εθνικό project» που θα αλλάξει την ενεργειακή τροχιά της χώρας για να διευκρινήσει ότι η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και ότι επιλύθηκαν ορισμένα θέματα «αρχαιολογίας», για τα οποία χρειάστηκε να υπάρξουν και συμβιβασμοί. Ο Υπουργός αναφερόταν στις αντιρρήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Πολιτισμού για τις επίμαχες 3 περιοχές του εθνικού προγράμματος υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ