Η Ρωσική Επίθεση Μπορεί να Αναγκάσει τις Ουκρανικές Χαλυβουργίες να Εισάγουν Άνθρακα

Η Ρωσική Επίθεση Μπορεί να Αναγκάσει τις Ουκρανικές Χαλυβουργίες να Εισάγουν Άνθρακα
energia.gr
Παρ, 13 Σεπτεμβρίου 2024 - 09:11

Οι ουκρανικές χαλυβουργίες ενδέχεται να αναγκαστούν να εισάγουν άνθρακα κοκκοποίησης, εάν οι ρωσικές δυνάμεις κατακλύσουν το μοναδικό ορυχείο της χώρας κοντά στη γραμμή του μετώπου στο Ντονέτσκ, επιφέροντας άλλο ένα πλήγμα στη δοκιμαζόμενη βιομηχανία, αναφέρει το Bloomberg. Ο χάλυβας αντιπροσώπευε περίπου το ένα πέμπτο των εξαγωγών της Ουκρανίας πριν από τη ρωσική εισβολή και εξακολουθεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην άμυνα

του Κιέβου έναντι της επίθεσης του Κρεμλίνου. Η παραγωγή κατέρρευσε περισσότερο από 70%, καθώς η Ουκρανία έχασε σημαντικό μέρος της δυναμικότητάς της μετά την τρίμηνη επίθεση της Μόσχας στη Μαριούπολη, τη λιμενική πόλη που φιλοξενεί τα εργοστάσια Azovstal και Ilyich της Metinvest Holding LLC.

Τώρα η αλυσίδα εφοδιασμού του τομέα θα μπορούσε να επιβαρυνθεί περαιτέρω από την απώλεια του ορυχείου Pokrovske της Metinvest (φωτό), το οποίο παράγει άνθρακα που μετατρέπεται σε κοκ για τις υπόλοιπες χαλυβουργίες της χώρας.

Οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν περίπου 9 χιλιόμετρα από τα ανατολικά προάστια του Pokrovske, το κύριο επίκεντρο των μαχών στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, αν και η προέλασή τους έχει επιβραδυνθεί. Τόσο το ορυχείο όσο και το εργοστάσιο επεξεργασίας βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης.

Η Metinvest, που ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουκρανίας Rinat Akhmetov, δήλωσε ότι το Pokrovske Coal παραμένει λειτουργικό. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα υπερασπιστούν το Ποκρόβσκ από τη συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση», ανέφερε το γραφείο Τύπου της εταιρείας.

Η επιχείρηση χάλυβα Kryvyi Rih της ArcelorMittal SA αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Πιθανότατα, οι εταιρείες θα στραφούν σε εισαγόμενο άνθρακα, αν και τυχόν διαταραχές στις παραδόσεις άνθρακα κοκκοποίησης μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή επιβράδυνση της παραγωγής», δήλωσε ο Denis Sakva, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Dragon Capital με έδρα το Κίεβο.

Η παραγωγή χάλυβα της Ουκρανίας υποχώρησε σε 6,2 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, από περισσότερους από 21 εκατομμύρια τόνους πριν από την εισβολή της Ρωσίας. Η βιομηχανία προμηθεύει προϊόντα για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εξακολουθεί να εξάγεται, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της.

Η χαλυβουργία του Kryvyi Rih, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Dnipro, λειτουργεί στο 47% της δυναμικότητας, σύμφωνα με την έκθεση της ArcelorMittal για το πρώτο εξάμηνο. Η εταιρεία προχώρησε σε απομείωση αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την εν λόγω επιχείρηση το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η αιφνιδιαστική εισβολή του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στις αρχές Αυγούστου έχει αποσπάσει την προσοχή ορισμένων δυνάμεων του Κρεμλίνου από τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένου του Ποκρόβσκ.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ποκρόβσκ, Vadym Filashkin, δήλωσε ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη, η οποία δεν έχει παροχή φυσικού αερίου μετά την καταστροφή ενός σταθμού διανομής από βομβαρδισμούς την Τετάρτη. Η εκκένωση της περιοχής από τους υπόλοιπους 18.000 ανθρώπους στο Ποκρόβσκ θα συνεχιστεί.

Η Metinvest δήλωσε ότι ενθαρρύνει το προσωπικό να μετακινηθεί σε ασφαλέστερες περιοχές, από όπου μπορούν να εναλλάσσονται για βάρδιες εργασίας.

Ενώ η Metinvest έχει αναπροσαρμόσει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες και τις διαδρομές εφοδιασμού της μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο κίνδυνος διαταραχών παραμένει υψηλός, σύμφωνα με την αναλύτρια της Fitch Rating Μαρία Γιακουσίνα.

Τον Δεκέμβριο, ο Andriy Akulych, διευθυντής του ορυχείου Pokrovske, δήλωσε ότι οι επενδύσεις συνεχίζονται. Η επιχείρηση βοήθησε επίσης στη χρηματοδότηση μονάδων του στρατού στο Ντονέτσκ και στην κατασκευή οχυρώσεων και άλλων εγκαταστάσεων κοντά στην πόλη, δήλωσε η Metinvest.

Φέτος, η Pokrovske στόχευε σε παραγωγή οπτάνθρακα 2,8 εκατομμυρίων τόνων, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2023.