Για να προλάβει μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να ανατρέψει την ελεύθερη αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και να προχωρήσει σε μια πιο παρεμβατική προσέγγιση με τη δημιουργία αγορών με σταθερές τιμές.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Γερμανία είδε ξαφνικά την αγορά ενέργειας να απελευθερώνεται εντελώς με εντολή των Βρυξελλών,

και συνεπώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να προχωρούν σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο πώλησης κιλοβατώρων σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Αυτό έκανε θαύματα για τη γερμανική αγορά, αν και το μέγεθος της χώρας σήμαινε ότι αυτό είχε επιπτώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

Με άλλα λόγια, οι απελευθερωμένες αγορές επέτρεψαν στη Γερμανία να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια ισοδύναμη με την ετήσια κατανάλωση του Βελγίου σήμερα, και όταν οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 49% μεταξύ 2010 και 2016 και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν, ολόκληρη η Ευρώπη επωφελήθηκε από αυτό.

Αλλά αυτή η εποχή των φιλελεύθερων αγορών φτάνει στο τέλος της.

«Η Γερμανία οδεύει προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς σε πολλούς τομείς», εξηγεί ο Christoph Maurer, ειδικός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Consentec.

Αυτό που ξεκίνησε ως «συμβιβασμός του Φεβρουαρίου» για τη στήριξη νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχει γίνει τώρα ένα καυτό θέμα στο Βερολίνο.

Αναζητώντας ασφαλείς επενδύσεις

Τον Αύγουστο, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας παρουσίασε ένα «έγγραφο επιλογών» σχετικά με το μέλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, προτείνοντας ένα μείγμα φιλελεύθερων και συγκεντρωτικών στοιχείων των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμβαίνει και αλλού στην Ευρώπη.

Το έγγραφο προτείνει τη δημιουργία μιας νέας «αγοράς δυναμικότητας», η οποία θα καταβάλλει στους παραγωγούς μια πάγια χρέωση με βάση το μέγεθος, σε αντίθεση με την τρέχουσα φιλελεύθερη αγορά που τους ανταμείβει για την ενέργεια που πωλούν.

Μια τέτοια αγορά με βάση τη δυναμικότητα θα παρείχε «μακροπρόθεσμη επενδυτική ασφάλεια μέσω κεντρικών διαγωνισμών με μακροχρόνιους όρους συμβάσεων», σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση.

«Τελευταία, μετά τις πολύ υψηλές κορυφές των τιμών … έχει γίνει σαφές κατά την άποψή μου ότι η επέκταση των μεγαλύτερων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα διασφαλιστεί μόνο από την ελεύθερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», λέει η Ingrid Nestle, βουλευτής των Πρασίνων που μιλάει για το κόμμα σε θέματα ενέργειας.

Συνδυάζοντας μια κεντρική αγορά δυναμικότητας με τοπικές αγορές, η κυβέρνηση ελπίζει να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα μιας πιο ελεύθερης αγοράς – με αντάλλαγμα την πρόσθετη πολυπλοκότητα.

Ωστόσο, η πρόταση για μια αγορά δυναμικότητας εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Βερολίνο.

Η ένωση επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας BDEW και ο όμιλος βιομηχανίας φυσικού αερίου Zukunft Gas έχουν δηλώσει συγκρατημένα υποστηρικτές της πρότασης αυτής, καθώς προτιμούν μια απλούστερη αγορά δυναμικότητας από το προτεινόμενο μικτό μοντέλο. Από την άλλη, οι ομάδες λόμπι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φοβούνται οποιαδήποτε διαταραχή στο επιχειρηματικό τους μοντέλο.

«Προειδοποιούμε κατά της διεξαγωγής ριψοκίνδυνων πειραμάτων σε αυτή την ευαίσθητη φάση της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε η Simone Peter, πρόεδρος της ένωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BEE.

Η περίοδος διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη έληξε στις 6 Σεπτεμβρίου και οι συμμετέχοντες στον φόρουμ διαβούλευσης της κυβέρνησης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να συζητήσουν τα αποτελέσματα στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση

Παρά τις μεγάλες ροές ηλεκτρικής ενέργειας από και προς τη Γερμανία, το Euractiv αντιλαμβάνεται ότι οι γειτονικές χώρες δεν έχουν ακόμη ερωτηθεί σχετικά με τα σχέδια της Γερμανίας να απομακρυνθεί από το σημερινό φιλελεύθερο μοντέλο.

Το υπουργείο Οικονομίας «προγραμματίζει διάφορες ημερομηνίες για το έγγραφο επιλογών του για έναν σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με προοπτική για το μέλλον, ενώ περιλαμβάνονται και συναντήσεις με τις γειτονικές χώρες που επηρεάζονται – τους ‘γείτονες της ηλεκτρικής ενέργειας’ – και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε εκπρόσωπος στο Euractiv.

Το Λουξεμβούργο, όπου η ηλεκτρική ενέργεια κυκλοφορεί ελεύθερα από και προς τη Γερμανία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες του Βερολίνου σχετικά με τη διασυνοριακή ευθυγράμμιση, λέγοντας στο Euractiv ότι αυτό θα επιτρέψει «μια λεπτομερή αξιολόγηση και συζήτηση σχετικά με τις διασυνοριακές επιπτώσεις» προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Η Γερμανία δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα στραφεί σε λιγότερο φιλελεύθερες αγορές δυναμικότητας.

«Πιστεύω ότι η Γερμανία βρίσκεται στη σωστή πλευρά στην Ευρώπη. Διάφορες χώρες διαθέτουν ήδη μηχανισμούς δυναμικότητας», δήλωσε ο Nestle, προσθέτοντας ότι το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη επιλέξει κάποια μορφή μηχανισμού δυναμικότητας.

Αλλά ο Maurer πιστεύει ότι η στροφή του Βερολίνου θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο.

«Δεν αποκλείω την πιθανότητα να δούμε τώρα μια σαφή τάση προς ακόμη περισσότερους μηχανισμούς δυναμικότητας στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας.

euractiv.gr