Η Ευρώπη πρόσθεσε 6400MW νέας χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ισχύος το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της WindEurope. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου προστέθηκαν 5,3GW χερσαίας αιολικής ισχύος και 1,1GW υπεράκτιας. Οι νέες εγκαταστάσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι ελαφρώς λιγότερες

από ό,τι αναμενόταν και κάτω από το ήμισυ των εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν σε ολόκληρο το 2023, με την ΕΕ να βρίσκεται σε τροχιά κατασκευής 15GW νέων αιολικών πάρκων φέτος, έναντι 16GW το 2023.

Η Ευρώπη έλαβε οριστικές επενδυτικές αποφάσεις (Final Investment Decisions-FIDs) ύψους 15,4 δισ. ευρώ για νέα αιολικά πάρκα το πρώτο εξάμηνο του 2024, λιγότερο από το 30% των συνολικών FIDs που ελήφθησαν το 2023.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η ΕΕ-27 κατασκεύασε 5,7GW από τα 6,4GW, αποτελούμενα από 4,7GW χερσαίων και 1GW υπεράκτιων πάρκων.

Η Γερμανία κατασκεύασε τα περισσότερα με 1,7GW, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (1,2GW) και την Ισπανία (876MW).

Η Ευρώπη διαθέτει τώρα 278GW εγκατεστημένης ισχύος αιολικής ενέργειας, η οποία αποτελείται από 242GW χερσαίας και 35GW υπεράκτιας ισχύος.

Η ΕΕ-27 διαθέτει τώρα 225GW αιολικής ενέργειας, αποτελούμενη από 205GW χερσαίας και 20GW υπεράκτιας ισχύος.

Οι παραγγελίες ανεμογεννητριών είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 11% για το πρώτο εξάμηνο του 2023 για όλη την Ευρώπη και κατά 33% για την ΕΕ.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ανέθεσαν 19,7GW νέας αιολικής δυναμικότητας στις δημοπρασίες τους το πρώτο εξάμηνο του 2024, διπλάσια από την ίδια περίοδο του 2023 και η WindEurope δήλωσε ότι οι αριθμοί αδειοδότησης είναι επίσης ενθαρρυντικοί, ιδίως τα 5GW νέων χερσαίων αδειών που ανατέθηκαν στη Γερμανία.

Οι τρέχουσες τάσεις και ο αγωγός έργων και δημοπρασιών δείχνουν τώρα ότι η ΕΕ θα διαθέτει 350GW αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με την WindEurope, το κύριο εμπόδιο τώρα είναι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι νέες συνδέσεις δεν κατασκευάζονται ή δεν επιτρέπονται αρκετά γρήγορα, είπε.Ο συνδυασμός των ακόμη υψηλών επιτοκίων και του κόστους εισροών με τις χαμηλότερες προοπτικές για τις μελλοντικές τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά επίσης δύσκολη την ανάληψη FID για νέα αιολικά πάρκα, ιδίως τα μεγάλα υπεράκτια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson δήλωσε: «Η Ευρώπη δεν κατασκευάζει αρκετά νέα αιολικά πάρκα για να επιτύχει τους ενεργειακούς της στόχους για το 2030.«Οι αριθμοί θα αυξηθούν τα επόμενα έξι χρόνια, αλλά όχι αρκετά.«Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν επειγόντως για να εφαρμόσουν τους κανόνες αδειοδότησης της ΕΕ και να διασφαλίσουν ότι οι συνδέσεις με τα δίκτυα θα είναι έτοιμες εγκαίρως.«Πρέπει να βοηθήσουν στη βελτίωση της επιχειρηματικής υπόθεσης για όσους επιθυμούν να κατασκευάσουν νέα αιολικά πάρκα και να διασφαλίσουν ότι τα λιμάνια και τα άλλα logistics είναι κατάλληλα για το σκοπό τους.«Πρέπει επίσης να αυξήσουν την υποστήριξή τους για τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης, των μεταφορών και της βιομηχανίας».