Η κατανάλωση φυσικού αερίου στη Γαλλία αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν 20% έως το 2030, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης του Παρισιού για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και των προσπαθειών για τον περιορισμό του κόστους, όπως αναφέρουν οι κύριοι διαχειριστές δικτύου της χώρας. Η Γαλλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στην Ευρώπη και η υψηλή χρήση φυσικού αερίου επηρεάζει τόσο το διασυνοριακό εμπόριο όσο και τις τιμές. Μελέτη που εκπόνησαν οι GRDF, GRTgaz και Terega προβλέπει ότι η κατανάλωση αερίου, το 2030 θα ανέλθει 

σε 321 τεραβατώρες (TWh), ήτοι, μειωμένη κατά 78 TWh από το 2023. 

Αφού κορυφώθηκε στα 49,6 bcm το 2010, η γαλλική κατανάλωση φυσικού αερίου κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 33 και 44 bcm. Το 2023, τα στοιχεία έφτασαν τα 33,9 bcm.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μελέτη σημειώνεται πως οι πρόσφατες σημαντικές μειώσεις στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του αυξημένου κόστους του ηλεκτρισμού,  αναμένεται να αντιστραφούν κατά την επόμενη δεκαετία, όμως η επίδραση στη ζήτηση φυσικού αερίου θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη στροφή σε άλλες πηγές ενέργειας. 

Περίπου το 20% του φυσικού αερίου που θα καταναλώνεται το 2030 αναμένεται να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ή πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως το βιομεθάνιο, που θα παρέχουν περίπου 60 TWh έως εκείνο το έτος. Αυτή η ισχύς θα διπλασιαστεί έως το 2035, αναφέρει η μελέτη. Όσον αφορά στη ζήτηση για ανανεώσιμο αέριο αυτή θα παραμείνει συμπιεσμένη, επί του παρόντος, λόγω του υψηλού κόστους του. 

Ακόμη, τονίζεται ότι η ανάγκη για φυσικό αέριο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα της παραγωγικής ικανότητας των πυρηνικών σταθμών της χώρας, που αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας της Γαλλίας, καθώς και από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο στη χώρα, όσο και στα γειτονικά κράστη. Τέλος, η μελέτη αποκλείει να υπάρξουν αυξημένες ποσότητες αερίου υδρογόνου που θα καταναλώνονται, ιδίως από τη βιομηχανία. 

Το energia.gr σημειώνει σε αυτό το σημείο ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνεται τα τελευταία δύο έτη. Μετά την ετήσια μείωση κατά 13,3% το 2022, η ζήτηση μειώθηκε κατά περαιτέρω 7,4% το 2023, για να φθάσει συνολικά στα 12,72 εκατ. terajoules (μία GWh αντιστοιχεί σε 3,6 terajoules) το 2023. Αυτό σηματοδοτεί επίσης τη χαμηλότερη ζήτηση που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε η συλλογή μηνιαίων σωρευτικών στοιχείων το 2008. 

Η μείωση αυτή επηρεάστηκε από τα μέτρα που περιγράφονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2022/1369 του Συμβουλίου σχετικά με συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU για τον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, καθώς και από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών της ενέργειας. 

Το 2023, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές φυσικού αερίου στην ΕΕ μείωσαν τη ζήτησή τους. Για παράδειγμα, η Γερμανία κατέγραψε ζήτηση 2,96 εκατ. terajoules (-3,8% σε σύγκριση με το 2022), η Ιταλία 2,35 εκατ. terajoules (-10,0%) και η Γαλλία 1,36 εκατ. terajoules (-11,7%). Η συνεχής μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην περιοχή, σημαίνει ότι η ΕΕ θα πάψει, σταδιακά, να εξαρτάται από το ακριβό αμερικανικό LNG.