Η Apollo Global Management υπέγραψε συμφωνία ύψους 1 δις δολ. με τη βρετανική ενεργειακή εταιρεία BP για τη χρηματοδότηση του μεριδίου της τελευταίας στον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες σήμερα, Δευτέρα. Η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management) με έδρα τις ΗΠΑ θα γίνει μη ελέγχων μέτοχος στην ΒΡ Pipelines TAP Limited

θυγατρική της ΒΡ που κατέχει το 20% τηςTrans Adriatic Pipeline AG.

Άλλοι μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης και λειτουργίας του αγωγού ΤΑΡ, με μερίδιο 20% ο καθένας, είναι η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, η ιταλική Snam, η Fluxys με έδρα το Βέλγιο και η ισπανική Enagas.

Ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στη Νότια Ιταλία.

Ο αγωγός αποτελεί το ακραίο σκέλος, μήκους 880 χιλιομέτρων, του συστήματος αγωγών του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor) – ενός δικτύου συνολικού μήκους 3.500 χιλιομέτρων που εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα έως την Ευρώπη. Μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz που λειτουργεί από την BP στα χωρικά ύδατα του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα προς αγορές στην Ευρώπη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Τα έσοδα από τη συμφωνία Apollo και ΒΡ θα συνεισφέρουν στην υλοποίηση του στόχου αποεπένδυδης και άλλων εσόδων του πετρελαϊκού κολοσσού ύψους 2-3 δις δολ. για το 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής πειθαρχίας του ομίλου.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την BP στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα παρέχει στους επενδυτές μας μακροπρόθεσμη έκθεση σε ένα κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο υποδομής του κλάδου με σταθερό προφίλ ταμειακών ροών, επιτρέποντας παράλληλα στην BP να εκπληρώσει τους στόχους της να διατηρήσει τον έλεγχο και να εκτελέσει τη στρατηγική της για αποτελεσματικότητα κεφαλαίων», δήλωσε η Leslie Mapondera, Εταίρος της Apollo Global Management.

Οι μετοχές της BP σημείωσαν άνοδο 0,5%, φτάνοντας στις 406,10 μονάδες στις 08:30 ώρα Γκρήνουιτς (10:30 ώρα Ελλάδος).

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο εφέτος, ενώ η BP θα διατηρήσει τον έλεγχο της ΒΡ Pipelines TAP Limited μετά την ολοκλήρωσή της. Η BP και η Apollo θα προσπαθήσουν επίσης να συνεργαστούν σε πρόσθετες επενδυτικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής συνεργασίας σε ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου και χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και υποδομών, όπως ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή ανακοίνωσή τους.