Προβληματισμός επικρατεί σχετικά με το μέλλον των τηλεθερμάνσεων   στις πρώην λιγνιτικές περιοχές καθώς στο  Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα απουσιάζει η στρατηγική  που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία τους μετά την απόσυρση των μονάδων

Οι μονάδες ΙΙΙ, IV και V του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου πρέπει να λειτουργήσουν μια ακόμα χρονιά για να καλύψουν την τηλεθέρμανση της Κοζάνης, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί βιώσιμη εναλλακτική λύση. Εξαίρεση αποτελεί η απόσυρση της Πτολεμαΐδας 5 που θα αποσυρθεί το 2028.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας) στο πλαίσιο της διαβούλευσης επισημαίνει παράλειψη στη διατύπωση της στρατηγικής για την Δυτική Μακεδονία κάθε πρόβλεψης για την κάλυψη των φορτίων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνεχής λειτουργία, δίχως την εκτίναξη του κόστους λειτουργίας των επιμέρους Δια-Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Το ΤΕΕ επισημαίνει την παντελή έλλειψη αναλυτικής αναφοράς στο ΕΣΕΚ περί των προβλέψεων κάλυψης των φορτίων τηλεθέρμανσης των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου και της δυνατότητας να υπάρχει ομαλή μεταβατική λειτουργία σε νέα σχήματα παραγωγής ενέργειας τα οποία επίσης δεν αναφέρονται. Όπως αναφέρουν τα μέλη του, είναι αναγκαίο να συμπεριληφθεί στο ΕΣΕΚ στοχευμένο και ρεαλιστικό κείμενο ανάλυσης της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας με τις υφιστάμενες ή μελλοντικές πηγές θερμικής ενέργειας, ώστε να επιτευχθεί συντεταγμένη παύση των λιγνιτικών μονάδων.

Την ίδια ώρα ο σχεδιασμός που αναφέρεται στο  ΕΣΕΚ "για τη θέρμανση των περιοχών απολιγνιτοποίησης, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί με άλλα μέσα όπως τηλεθέρμανση με συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης με φυσικό αέριο, αντλίες θερμότητας κατάλληλες για τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής κ.λ.π…" δεν έχουν προχωρήσει. Ειδικότερα, δεν έχει ολοκληρωθεί η μονάδα συμπαραγωγής στον ΑΗΣ Καρδιάς, για την τηλεθέρμανση της Κοζάνης δεν υπάρχει καμία εναλλακτική τροφοδοσίας και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για αντλίες θερμότητας που να υποστηρίζουν τις τηλεθερμάνσεις. Επίσης, το κόστος χρήσης ηλεκτρολεβήτων είναι εκτός των πλαισίων της αγοράς ενέργειας με το ύψος του να το καθιστά εντελώς ασύμφορο.

Σύμφωνα με τον  πρόεδρος του ΤΕΕ (ΤΔΜ) κ. Νίκο  Συλλίρη  στην επιστολή του προς τον ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το ΕΣΕΚ, δεδομένου πως κρίσιμες υποδομές των δικτύων θέρμανσης της Π.Ε. Κοζάνης και Πτολεμαϊδας εξαρτώνται από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, ο σχεδιασμός θα πρέπει να συνδεθεί με τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης της εναλλακτικής πηγής θέρμανσης του δικτύου και σε κάθε περίπτωση να συνδεθεί με ένα ολιστικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με ενιαίες επεμβάσεις σε επίπεδο κτιρίων και όχι μόνο κτιριακών μονάδων. Μέχρι τότε θα πρέπει να συνεχίσει η ταυτόχρονη λειτουργίας κατά τους χειμερινούς μήνες των μονάδων του Αγίου Δημητρίου και της Πτολεμαΐδας 5 για την τροφοδοσία των μονάδων τηλεθέρμανσης Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Σε άλλη περίπτωση, τίθενται σε κίνδυνο η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων. Προτείνεται ως πλέον δόκιμη λύση η παροχή ενέργειας από την λειτουργία των μονάδων αυτών εκτός του χρηματιστηρίου ενέργειας.