περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, πρόκειται να είναι «ολλανδικού τύπου», δηλαδή αμφότεροι οι μέτοχοι θα διαθέτουν ταυτόχρονα δικαίωμα πώλησης (put option) και δικαίωμα αγοράς (call option).
Παράλληλα, φαίνεται ότι έχει διευθετηθεί και το, ακανθώδες ως τώρα, ζήτημα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου της Helleniq Energy στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο βρίσκεται η μονάδα αερίου ισχύος 400 MW της Elpedison, και του αγωγού σύνδεσης της τελευταίας με τον ΔΕΣΦΑ. Πληροφορίες θέλουν να υπογράφεται, ανάμεσα στην Elpedison και την Helleniq Energy, σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης των εκτάσεων στην οποία θα κατασκευαστεί η εν λόγω μονάδα. Επίσης, αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με την οποία θα κατοχυρώνεται το δικαίωμα διέλευσης του αγωγού τροφοδοσίας με αέριο και των γραμμών μεταφοράς από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσει χωρίς εμπόδια η υλοποίηση της νέας μονάδας, ανεξάρτητα από το ποιος από τους δύο ως τώρα εταίρους θα επικρατήσει στη δημοπρασία.
Πρώτη προσφορά από τη Helleniq Energy
Η δημοπρασία αναμένεται να ξεκινήσει με κατάθεση προσφοράς από τη Helleniq Energy, ενώ χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να είναι οι τρεις με τέσσερεις εβδομάδες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι δύο σημερινοί μέτοχοι της Elpedison θα «διασταυρώσουν» τις αντίπαλες προσφορές τους, οι οποίες και θα οριστικοποιήσουν το «διαζύγιό» τους, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Helleniq Energy την περασμένη άνοιξη.
Το συγκεκριμένο μετοχικό σχήμα, με μερίδιο 50% – 50% των δύο εταίρων, χρονολογείται από το 2009, όταν αποχώρησε ο τρίτος εταίρος, η Ελλάκτωρ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενώ το μερίδιό της στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος υπολογίζεται σε 6,14%.
Το σκεπτικό πίσω από την αποχώρηση της Helleniq Energy περιέγραψε ξεκάθαρα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κατά την πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «έχουμε επενδύσει περί το μισό δισ. ευρώ στις ΑΠΕ και καθώς το μοντέλο αλλάζει και οι κίνδυνοι αυξάνονται καθώς τελειώνει η εποχή των “κλειδωμένων” τιμών αποζημίωσης, απαιτείται μια πιο ολιστική διαχείριση του χαρτοφυλακίου για να μπορούμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες μας. Από τη στιγμή λοιπόν που μπαίνουμε σε μια διαδικασία καθετοποίησης, θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο πελατολόγιο της Elpedison (και πολύ περισσότερο όταν ο μεγαλύτερος πελάτης της εταιρείας είναι η Helleniq Energy) και να μπορούμε να το διαχειριστούμε».
Ωστόσο, σε ενημέρωση αναλυτών για τα αποτελέσματα β΄τριμήνου, ο CEO της Helleniq Energy, απέφυγε να διευκρινίσει περαιτέρω τη στάση της εταιρείας όσον αφορά τη συμμετοχή της εταιρείας στην Elpedison (αλλά και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας): «Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή την στιγμή, έχουν γραφτεί πολλά στον Τύπο, όταν υπάρχει κάτι νεότερο θα το μάθετε, εξετάζουμε τις επιλογές μας, στόχοι μας πάντα είναι η μεγιστοποίηση της αξίας της εταιρείας και η διεύρυνση και ισχυροποίηση του χαρτοφυλακίου μας».
Πώς αποτιμούν οι δύο σημερινοί εταίροι την αξία της Elpedison
Αναφορικά με την αποτίμηση της Elpedison από τους δύο μέχρι σήμερα συν-εταίρους της, θεωρείται πως υπάρχουν αποκλίσεις. Συγκεκριμένα, αποτιμούν το 50% της εταιρείας σε 200 με 300 εκατ. ευρώ, με την ιταλική εταιρεία να το αποτιμά υψηλότερα και την HELLENIQ ENERGY να κινείται στο χαμηλότερο άκρο του εν λόγω εύρους.