Εντός του Φεβρουαρίου 2025 η Εμπορική Λειτουργία της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής»

Εντός του Φεβρουαρίου 2025 η Εμπορική Λειτουργία της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής»
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 19 Σεπτεμβρίου 2024 - 12:12

Η δοκιμαστική λειτουργία της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου, «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», στην οποία μετέχουν οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, ξεκίνησε ήδη από τον περασμένο μήνα, Αύγουστο, αφού τροφοδοτήθηκε με τις πρώτες ποσότητες αερίου,  587 KWh, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ. Η μονάδα που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία, εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου έτους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil

 

Πέτρος Τζαννετάκης, στο conference call που είχε με τους αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου του ομίλου, είναι  μικτής ισχύος 877 MW κατασκευάστηκε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το κόστος της επένδυσης  ανήλθε σε 375 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι εργασίες για την κατασκευή της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής» στην αρχή του φθινοπώρου του 2022.

Πρόκειται για τη δεύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο που κατασκευάζεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μετά εκείνη στην Βοιωτία που λειτουργεί η Metlen.

Η γεωγραφική θέση του σταθμού (ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής) και η γειτνίαση του με τα σημεία διασύνδεσης του ΕΣΜΗΕ, με τα διασυνδεδεμένα συστήματα των γειτονικών χωρών (Τουρκία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία) του προσδίδει περαιτέρω στρατηγικό ρόλο στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος μεταφοράς Υψηλής Τάσης, καθώς θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, μετά την προγραμματισμένη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής στην βορειοδυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Ήτοι έρχεται να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η νέα μονάδα λειτουργεί με αεριοστροβίλους, είναι συνδυασμένου κύκλου, η ενεργειακή της απόδοση φθάνει στο 64% και περιλαμβάνει:

-Μία γεννήτρια τύπου Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 715MVA/18.5Kv
-Έναν Κάθετης Διάταξης Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων με αναθέρμανση στην έξοδο καυσαερίων του αεριοστροβίλου και παραγωγή ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως
-Έναν Ατμοστρόβιλο Siemens SST-5000 ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως
-Μία Γεννήτρια Siemens SGen5-1200A παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 350MVA/20kV
-Σύστημα διαχείρισης ατμοηλεκτρικού κύκλου (θα περιλαμβάνει κλειστό αερόψυκτο σύστημα ψύξεως, δίκτυο διαχείρισης/ανάκτησης συμπυκνωμάτων, σύστημα διαύγασης τροφοδοτικού νερού, σύστημα επεξεργασίας νερού, σύστημα ατμού βαθμίδων)
-Σύστημα αερόψυκτου συμπυκνωτή (ACC), κ.α.

Επίσης, ο πυρήνας της νέας μονάδας είναι ο αεριοστρόβιλος της Siemens,  SGT5-9000HL. Η τεχνολογία  της τουρμπίνας εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι και 3,7 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με ένα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπορική λειτουργία του έργου θα δημιουργήσει τουλάχιστον νέες 100 θέσεις εργασίας, πέραν των 500 θέσεων που δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα της κατασκευής του.