ΗΠΑ: Η Κλιματική Νομοθεσία Μπάϊντεν Έσωσε Θέσεις Εργασίας, Αλλά και Ζωές

ΗΠΑ: Η Κλιματική Νομοθεσία Μπάϊντεν Έσωσε Θέσεις Εργασίας, Αλλά και Ζωές
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 19 Σεπτεμβρίου 2024 - 18:36

Δύο χρόνια μετά την ψήφισή, το Πλαίσιο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act / IRA), ήδη έχει σωτήρια αποτελέσματα για την αμερικανική κοινωνία. Δύο πρόσφατες έρευνες συμπεραίνουν πως ο IRA δεν δημιούργησε απλώς χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες, αλλά έσωσε και τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων χάρη στην αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών κανόνων

Εντούτοις, ο IRA θεωρείται ένας από τους πρώτους στόχους του Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση επανεκλογής του, έχοντας επανειλημμένα υποσχεθεί πως θα τον καταργήσει άμεσα.

Μία νέα έρευνα της μη-κομματικής, επιχειρηματικής ομάδας Ε2 με τίτλο ‘Clean Jobs America’, αναδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα του IRA στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα, ο IRA, ο οποίος προσφέρει κίνητρα για πράσινες επενδύσεις, βοήθησε στη δημιουργία περισσότερων από 149.000 νέων θέσεων εργασίας εντός του 2023. Ο αριθμός αυτός ισούται με το 58% των νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της ενέργειας συνολικά και το 6,4% όλων των θέσεων εργασίας εντός των ΗΠΑ. Στις αρχές του 2024, υπήρχαν 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της καθαρής ενέργειας— αριθμός που πιθανότατα θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Συγκριτικά, οι θέσεις εργασίας στην πράσινη ενέργεια αυξήθηκαν κατά 200% ταχύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γεωγραφικά ευρήματα της έρευνας. Ως γνωστόν, ο πολιτικός χάρτης των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από γεωγραφική πόλωση, με κάποιες πολιτείες να θεωρούνται παραδοσιακά κόκκινες, δηλαδή να ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους, και κάποιες άλλες παραδοσιακά μπλε, δηλαδή να ψηφίζουν Δημοκρατικούς. Η Καλιφόρνια, το ένα από τα δύο μεγάλα μπλε προπύργια, βρίσκεται στην πρώτη θέση για τις πράσινες θέσεις, έχοντας σχεδόν διπλάσιους αριθμούς από τις υπόλοιπες. Εντούτοις, οι άλλες πολιτείες που βρίσκονται στις δέκα κορυφαίες, περιλαμβάνουν αρκετές κόκκινες, όπως το Τέξας και η Φλόριντα, αλλά και συγκεκριμένες πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, όπως η Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν. Από την άλλη πλευρά, η λίστα με τις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες πολιτείες όσον αφορά στις πράσινες θέσεις εργασίας περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά κόκκινα προπύργια, όπως η Αλαμπάμα και το Τέξας. 

Οι κορυφαίες πολιτείες σε πράσινες θέσεις εργασίας (πάνω) και ταχύτερα αναπτυσσόμενες (κάτω). Πηγή: Ε2.

Η εικόνα αυτή έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, καθώς οι συνεχείς απειλές του Τραμπ για ακύρωση του IRA απειλούν και τις νέες επενδύσεις σε αυτές τις πολιτείες. Αυτό δεν υπονομεύει μόνο τα εκλογικά ποσοστά του Τραμπ ως ένα βαθμό, αλλά πιο κρίσιμα θέτει σε κίνδυνο τους Ρεπουμπλικάνους αντιπροσώπους στο Κογκρέσο, οι οποίοι δεν έχουν το “σωσίβιο” που ονομάζεται Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Ως εκ τούτου, αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικανών επιχειρούν να μετριάσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ, δηλώνοντας πως θα σώσουν τις επενδύσεις στις πολιτείες που εκλέγονται.

Μία δεύτερη έρευνα από μία ομάδα συνταξιοδοτημένων στελεχών της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ συμπεραίνει πως η νομοθεσία και οι κανονισμοί που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση Μπάϊντεν θα σώσουν 200.000 ζωές και θα αποτρέψουν 100 εκατομμύρια κρίσεις άσθματος μέχρι το 2050. Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελούν ένα ζήτημα που δεν απασχολεί συχνά τον δημόσιο διάλογο, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες.

Πέραν αυτών των κρίσιμων στοιχείων, όλο και περισσότεροι αναλυτές προτρέπουν τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ να διατηρήσει τον IRA. Το βασικό επιχείρημά τους έγκειται στον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσει η συγκεκριμένη νομοθεσία για τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό με την Κίνα. Η πράσινη οικονομία, και ειδικά τομείς όπως οι ΑΠΕ και οι κρίσιμες πρώτες ύλες, καθίστανται όλο και πιο σημαντικές για το ποιος θα επικρατήσει στον νέο αγώνα για τη διεθνή ηγεμονία.