Καθώς το διεθνές ενδιαφέρον να στρέφεται στη χρηματοδότηση των κλιματικών δράσεων— με αφορμή και το επερχόμενο COP29 που θα επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα— μία νέα έρευνα φέρει στο προσκήνιο ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τα πράσινα ομόλογα. Πιο συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία της χρηματοδότησης από πράσινα ομόλογα δεν καταλήγει σε νέα πράσινα έργα. Μία νέα έρευνα του Εθνικού Γραφείου για την Οικονομική Έρευνα (National Bureau of Economic Research / NBER), ενός από τα παλαιότερα οικονομικά think tanks των ΗΠΑ, καταλήγει πως οι πόροι που προκύπτουν

από την αγορά πράσινων ομολόγων δεν αξιοποιούνται σε νέες κλιματικές δράσεις. Εξετάζοντας μία δεκαετία (2013-2022) έκδοσης πράσινων ομολόγων, οι συγγραφείς ανακάλυψαν πως το 30% της χρηματοδότησης προς επιχειρηματικούς οργανισμούς και το 45% της χρηματοδότησης προς δημοτικούς οργανισμούς καταλήγει να την αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους που δεν σχετίζεται με τις κλιματικές δράσεις. Οι υπόλοιποι πόροι κατευθύνονται προς την επέκταση υφιστάμενων έργων ή την ανάπτυξη νέων αλλά όχι καινοτόμων έργων. Εντέλει,μόλις το 2% της χρηματοδότησης από πράσινα ομόλογα υποστηρίζει νέα έργα που είναι καινοτόμα ή μοναδικά.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η διεθνής αγορά πράσινων ομολόγων αγγίζει τα 3,2 τριςδολάρια, με τον εν λόγω τομέα να συνιστά τον μεγαλύτερο στον ευρύτερο χώρο των βιώσιμων ομολόγων, αξίας 5 τρις δολαρίων συνολικά. Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα αυτό αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα στα χρηματοδοτικά συστήματα της πράσινης μετάβασης.

Η αξία των βιώσιμων ομολόγων. Πηγή: Climate Bonds Initiative.

Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες καταγράφονται έντονες αναταράξεις και στον τομέα των πιστώσεων άνθρακα, με μία σειρά υποθέσεων που υπονομεύουν την αξιοπιστία του συγκεκριμένου εργαλείου. Αναπόφευκτα, οι εξελίξεις αυτές εντείνουν τις πιέσεις προς τους διεθνείς θεσμούς για την εξεύρεση αποτελεσματικών χρηματοδοτικών προσεγγίσεων.Εντούτοις, οι περισσότεροι κλιματικοί διαπραγματευτές και αναλυτές παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με τη διαμόρφωση μίας παγκόσμιας συναίνεσης σχετικά με την κλιματική χρηματοδότηση στο COP29.