Δεν Ήξερε, Δεν Ρώταγε;

Σε ανάμενα κάρβουνα ευρίσκεται το Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα για τις τιμές του ηλεκτρικού. Το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ανέμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν έστειλε την περίφημη επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ( 12/9) για τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές, πέτυχε τελικά η παρέμβαση του

energia.gr
Παρ, 20 Σεπτεμβρίου 2024 - 19:59

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Energia.gr εχθές (19/9) έγινε γνωστή η πρώτη αντίδραση από την Γερμανίδα αξιωματούχο η οποία μέσω δηλώσεων της προς δημοσιογράφους στο Barleymont είπε ξεκάθαρα ότι οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, και για τις οποίες παραπονιέται ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά καθαρά εσωτερικό πρόβλημα της χώρας μας.

Με αλλά λόγια φταίει ο τρόπος που λειτουργεί η ημερήσια αγορά στο ΕΧΕ και στις υψηλές τιμές που προσφεύγουν οι βασικοί πάροχοι που λίγο πολύ δρουν συλλογικά, για να το θέσουμε κομψά. Με αυτό φαίνεται να συμφωνούν και οι αναγνώστες του Energia.gr οι οποίοι στην τρέχουσα δημοσκόπηση μέχρι στιγμής, κατά 76.5% υποστηρίζουν ότι για τις υψηλές τιμές φταίει η έλλειψη ανταγωνισμού και η καρτελοποίηση των παρόχων. Από την πλευρά τους οι πάροχοι υποστηρίζουν ότι όσο εκκρεμεί το πάγιο αίτημα τους για την αποζημίωση ισχύος (capacity renumeration mechanism - CRM) είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προβλέψεις για υψηλές τιμές λόγω της περιρρέουσας γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα τι σόι συμβούλους έχει ο πρωθυπουργός που τον αφήνουν έκθετο στις Βρυξέλλες; Το ότι η Γερμανίδα πρόεδρος θα υποστήριζε με επιχειρήματα οτι για τις υψηλές τιμές δεν φταίει καθόλου το ευρωπαϊκό target model αλλά η λειτουργία της αγοράς σε τοπικό επίπεδο ήταν κάτι παρά πάνω από αναμενόμενο. Εάν πράγματι απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη το θέμα των τιμών ηλεκτρισμού θα έπρεπε να θέσει τελείως διαφορετικά το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για άλλη μια φορά μένουμε άλαλοι από την προχειρότητα που αντιμετωπίζονται ορισμένα πολύ σοβαρά θέματα. Και αυτός μεν, ο πρωθυπουργός, δεν ήξερε. Δεν ρώταγε κάποιον που να ξέρει την αγορά? Αλλά όπως και σε πολλά αλλά θέματα είναι ηλίου φανερότερο ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει τους σωστούς συμβούλους.

Διαβάστε ακόμα