Η Γαλλία Έτοιμη να Απομακρυνθεί από τη Χρήση Ορυκτών Καυσίμων

Η Γαλλία  Έτοιμη να Απομακρυνθεί από τη Χρήση Ορυκτών Καυσίμων
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Δευ, 23 Σεπτεμβρίου 2024 - 18:37

Ακόμη μία ευρωπαϊκή χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων, μετά την Ιταλία,  προσχωρεί στο «κίνημα» της αποστροφής από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτή τη φορά, η Γαλλία εμφανίζεται έτοιμη να υιοθετήσει μια στροφή από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να στηρίξει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η νέα του Παρισιού επιδιώκει να μειώσει τις ενεργειακές δαπάνες προς όφελος των νοικοκυριών

Αυτό δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, η νέα Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της χώρας. Η Agnes Pannier-Runacher, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα είναι η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, η προσαρμογή της Γαλλίας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η αναχαίτιση της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας και η ολική αντιστροφή της τάσης.

Το κλειδί για τη μείωση της ρύπανσης και των λογαριασμών ενέργειας είναι η υποστήριξη της υιοθέτησης καθαρότερων οχημάτων και η διευκόλυνση των ανακαινίσεων των σπιτιών, ανέφερε το Bloomberg.

Η κα Pannier-Runacher ήταν πρώην υπουργός ενεργειακής μετάβασης, από το μέσον του 2022 έως τον περασμένο Ιανουάριο. Η «πράσινη» ώθηση πρόκειται να συνεχιστεί παρά το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει τώρα η νέα κυβέρνηση.

Τους τελευταίους μήνες, η Γαλλία έχει επικεντρωθεί στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καλύπτουν περίπου το 70% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό, ενώ εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια στις γειτονικές της χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην αρχή του έτους που διανύουμε, το Υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο για την ενεργειακή αυτάρκεια, το οποίο υπογράμμισε τη σημασία που θα αποδώσει η χώρα στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στο μέλλον.

Το νομοσχέδιο περιλάμβανε στόχους για την κατασκευή τουλάχιστον έξι - 14 νέων αντιδραστήρων, καθώς η Γαλλία θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην πυρηνική ενέργεια για να επιτύχει τους στόχους της για μηδενική καθαρή κατανάλωση και μείωση των εκπομπών. Το νομοσχέδιο, ωστόσο, δεν περιείχε προβλέψεις για την επέκταση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, σε αντίθεση με τα προηγούμενα.

Το Ίδρυμα Solar Impulse, το οποίο συμμετείχε στη διαδικασία διαβούλευσης για το νομοσχέδιο, κάλεσε τον Ιανουάριο την γαλλική κυβέρνηση «να συμπεριλάβει έναν ποσοτικό στόχο για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να συμπεριλάβει έναν ποσοτικό στόχο όσον αφορά την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης».