ΕΕ: «Παραμένουν Κενά» στις Διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τους Δασμούς

ΕΕ: «Παραμένουν Κενά» στις Διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τους Δασμούς
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Σαβ, 26 Οκτωβρίου 2024 - 09:46

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας σχετικά με τους δασμούς στα εισαγόμενα EV συνεχίζουν να είναι ατελέσφορες. Ο Ευρωπαίους Επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, συνομίλησε χθες με τον Κινέζο Υπουργό Εμπορίου, Γουάνγκ Γουεντάο, προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο των διμερών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία

Βρυξέλλες και Πεκίνο έχουν ολοκληρώσει οκτώ γύρους διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να έχουν κλείσει τα “κενά” που υπάρχουν στις προσεγγίσεις τους. Η επικοινωνία των δύο πλευρών θα συνεχιστεί, αλλά ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους νέους, βαρύτερους δασμούς έναντι των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων που εισάγονται στην ΕΕ, με ορισμένες εταιρείες να αντιμετωπίζουν επιπλέον επιβάρυνση που φτάνει το 45%. Οι νέοι δασμοί θα ισχύσουν από τις 30 Οκτωβρίου. Υπάρχουν διάφορες λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, μεταξύ αυτών και ένας περίπλοκος μηχανισμός κοστολόγησης ώστε να αποφευχθούν οι δασμοί.

Η αδυναμία συναίνεσης μεταξύ των δύο εταίρων έχει κλιμακωθεί μετά την πρόταση των ευρωπαίων αξιωματούχων για συμφωνίες με μεμονωμένους κατασκευαστές. Αναμενόμενα, η κινεζική ηγεσία δεν επιθυμεί μία τέτοια λύση, καθώς θα σήμαινε την κατάρρευση της πολιτικής της για τον στρατηγικής σημασίας κλάδο της ηλεκτροκίνησης. Η Ευρώπη έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μία λύση που να συμβαδίζει με το πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, να περιορίζει την επιρροή των κινεζικών κυβερνητικών επιδοτήσεων, και να μπορεί να ελεγχθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Το ζήτημα των δασμών κατά των κινεζικών EVs έχει διχάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που έγινε σαφές και στην αμφίρροπη ψηφοφορία της 4ης Οκτωβρίου. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν εναντίον του μέτρο, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις στις δικές τους πωλήσεις στην Κίνα. Από την άλλη πλευρά, το Πεκίνο δεν δίστασε να ανοίξει έρευνες κατά των ευρωπαϊκών εξαγωγών σε προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά και τα αλκοολούχα, ενώ προειδοποίησε τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να πατήσουν φρένο στα σχέδια επέκτασής τους στην ΕΕ μέχρι να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.