ΗΠΑ: Ξανανοίγει Πυρηνικός Αντιδραστήρας για τις Ανάγκες τις Microsoft

ΗΠΑ: Ξανανοίγει Πυρηνικός Αντιδραστήρας για τις Ανάγκες τις Microsoft
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Δευ, 23 Σεπτεμβρίου 2024 - 19:31

Με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης να απαιτεί όλο και περισσότερο ηλεκτρισμό και τις δεσμεύσεις για την απανθρακοποίηση να είναι όλο και πιο πιεστικές, η πυρηνική ενέργεια θεωρείται η ιδανική λύση για τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό, ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft συμφώνησε με την αμερικανική Constellation Energy για την επαναλειτουργία της πυρηνικής μονάδας Three Mile Island

Το Three Mile Island είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ, καθώς εκεί καταγράφηκε το πιο γνωστό πυρηνικό ατύχημα της χώρας. Στις 28 Μαρτίου 1979, μία σειρά λανθασμένων επιλογών από τους διαχειριστές του εργοστασίου καθώς και διάφορα τεχνικά ζητήματα στην υποδομή προκάλεσαν τη διαρροή ραδιενεργών υλικών στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο. Παρόλο που δεν καταγράφηκαν ανθρώπινες απώλειες, το περιστατικό στο Three Mile Island θεωρείται το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε ένα έντονο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων κατά της κατασκευής και λειτουργίας πυρηνικών μονάδων.

Με αυτά τα δεδομένα, η επαναλειτουργία του Three Mile Island, το οποίο θα μετονομαστεί σε Crane Clean Energy Center, αναδεικνύει τη μεταστροφή πολλών κυβερνήσεων ως προς την ανάγκη της πυρηνικής ενέργειας. Η ανάπτυξη της ΑΙ διαδραματίζει κομβικό ρόλο για αυτή τη μεταστροφή διότι οι συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του κλάδου δεν μπορούν να καλυφθούν από τις ΑΠΕ. Με βάση την 20ετή συμφωνία, το εργοστάσιο θα λειτουργήσει το 2028 και θα παρέχει 800 MW στη Microsoft, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ποιες υποδομές της εταιρείας θα εξυπηρετηθούν. Το συνολικό κόστος της επανέναρξης του εργοστασίου θα αγγίξει το 1,6 δις δολάρια και αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 3000 άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας.