Σ. Αραβία: Η Aramco Αξιοποιεί τις Αγορές Χρέους για τη 2η Πώληση Ομολόγων σε Δολάρια Φέτος

Σ. Αραβία: Η Aramco Αξιοποιεί τις Αγορές Χρέους για τη 2η Πώληση Ομολόγων σε Δολάρια Φέτος
energia.gr
Τρι, 24 Σεπτεμβρίου 2024 - 10:11

Η Saudi Aramco, o κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε την πώληση ενός δεύτερου γύρου διεθνών ομολόγων μόλις δύο μήνες μετά την άντληση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την τελευταία συμφωνία στο πλαίσιο της φετινής κραιπάλης χρέους του βασιλείου. Όπως αναφέρει 

το Bloomberg, η Saudi Aramco εξουσιοδότησε τις τράπεζες για τα τελευταία ομόλογα Sukuk* σε δολάρια, σύμφωνα με δήλωση στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας. Η σαουδαραβική κυβέρνηση και οι συνδεδεμένες με το κράτος εταιρείες έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς η χώρα καθώς η χώρα προσπαθεί να χρηματοδοτήσει έργα στο πλαίσιο της φιλόδοξης προσπάθειας του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για οικονομική διαφοροποίηση. Η Aramco διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτά τα σχέδια, καθώς το κράτος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μερίσματα της εταιρείας για να βοηθήσει στην κάλυψη του αναμενόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Η πώληση χρέους σε δολάρια της Aramco τον Ιούλιο, η πρώτη της μετά από τρία χρόνια, συγκέντρωσε ισχυρή ζήτηση με τα τελικά βιβλία παραγγελιών να ξεπερνούν τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο παραγωγός πετρελαίου πούλησε επίσης 40ετή ομόλογα εκείνο το μήνα και ήταν πιθανό να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων και να συμβάλει στο επενδυτικό του πρόγραμμα.

Η χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου και οι χαμηλότερες τιμές φέτος έχουν πλήξει τα κέρδη της Aramco. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent έχει υποχωρήσει περίπου 3% μέχρι στιγμής φέτος, διαπραγματευόμενο κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι, λόγω της ανησυχίας ότι η υποτονική ζήτηση στην Κίνα δεν θα είναι αρκετή για να απορροφήσει τη νέα παραγωγή. Ο ΟΠΕΚ+, η ομάδα παραγωγών της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία μαζί με χώρες όπως η Ρωσία, έχει περιορίσει τη δική της παραγωγή για να στηρίξει την αγορά.

Η Aramco πρόκειται να καταβάλει 124 δισ. δολάρια σε μερίσματα φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής πληρωμής. Οι συνολικές διανομές κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα έχουν υπερβεί τις ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας, γεγονός που δείχνει ότι η Aramco θα πρέπει να πουλήσει περισσότερο χρέος για να διατηρήσει το μέρισμα στα τρέχοντα επίπεδα.

Η Aramco όρισε την Al Rajhi Bank, την Citigroup Inc., την JPMorgan Chase & Co. και την Standard Chartered Plc, μεταξύ άλλων, ως bookrunners για την πώληση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

*Τα Sukuk είναι τίτλοι συμβατοί με τους ισλαμικούς κανόνες.