Στην γειτονική Τουρκία, η τιμή του ηλεκτρισμού στην προημερησία αγορά της Πόλης είναι μόλις 64,28 ευρώ/MWh, στην Γερμανία, έπεσε στα 55 ευρώ/MWh, ενώ στην Σκανδιναβία, η μέση ΤΕΑ στην Σουηδία βρίσκεται στα 11,62 ευρώ/MWh. Το καταθλιπτικό σκηνικό της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας συμπληρώνει η γνώση ότι η μέγιστη τιμή του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 211,81 ευρώ/MWh, ενώ η χαμηλότερη έφθασε στα 30,70 ευρώ/MWh.
Η συνολική ζήτηση ανήλθε στις 311,39 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα διαγκωνίζονται για την κορυφή, το φυσικό αέριο, με συμμετοχή 35% και οι ΑΠΕ, με 32,1% και έπονται οι πολύ αυξημένες εισαγωγές με 25% (!!!) τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 3,7% ενώ ο λιγνίτης δεν υφίσταται, πρακτικά (0,1%). Τέλος, οι εξαγωγές έφθασαν στις 11,706 MWh και οι εισαγωγές 38,959 στις MWh.
Πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο, ότι στα ωριαία μερίδια καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, στις 12 το μεσημέρι, οι ΑΠΕ είχαν πάρει «κεφάλι», στο μείγμα, με ποσοστό συμμετοχής 51% (1.570 MWh), ενώ το μερίδιο του φυσικού αερίου υποχωρούσε στο 31% (960 MWh).
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στο επίκεντρο
Η διατήρηση συνθηκών υψηλής ακρίβειας στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ισχυρό αντίκτυπο όχι μόνο στο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των βαρέων βιομηχανιών της χώρας, που πασχίζουν να παραμείνουν βιώσιμες.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, επίκειται απόφαση του ΥΠΕΝ με την οποία θα επιδοτηθούν οι ενεργοβόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας για να εγκαταστήσουν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας τα οποία θα τις βοηθήσουν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος τους.
Το πρόγραμμα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και αποσκοπεί να δοθεί η δυνατότητα στις βιομηχανίες να αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια τις ώρες κατά τις οποίες οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος είναι χαμηλές και να το χρησιμοποιούν τις βραδινές όταν το κόστος της ενέργειας στην προημερησία αγορά εκτοξεύεται στα ύψη.
Μάλιστα, επίκειται συνάντηση για το θέμα, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ και των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Η ...ρουκέτα στην αντλία!
Εν τω μεταξύ, η ελαφρά ανοδική διόρθωση που πραγματοποιούν, εσχάτως, οι τιμές του Brent (σήμερα, οι τιμές των futures του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις επόμενου μήνα, κυμαίνονται, ενδοσυνεδριακά στην περιοχή των 73,95 δολαρίων ανά βαρέλι) στάθηκε αφορμή για μια υπέρ του δέοντος και για ακόμη μια φορά, αύξηση της μέσης τιμής της αμόλυβδης στην ελληνική αντλία.
Έτσι, στα βενζινάδικα της Νομαρχίας Αθηνών, η αμόλυβδη των 95 οκτανίων διατίθεται προς 1,710 ευρώ ανά λίτρο, όπως και στα πρατήρια του Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ πιο μακριά από την πρωτεύουσα, στα νησιά των Κυκλάδων, ο ατυχής καταναλωτής θα αγοράσει τη βενζίνη κοντά στα 2 ευρώ ανά λίτρο (1,997 ευρώ ανά λίτρο, η μέση τιμή)!