Στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει, κατά πάσα πιθανότητα, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή εκκίνησης του να εκτιμάται ότι διαμορφωθεί πέριξ του 1,11 ευρώ ανά λίτρο, τουλάχιστον στις αστικές περιοχές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις. 

«Η τιμή εκκίνησης εφέτος θα είναι αρκετά πιο χαμηλά από ότι τις τελευταίες τρεις χρονιές, καθώς υπάρχει μια ομαλοποίηση στην αγορά διεθνώς, όπου βλέπουμε το πετρέλαιο τύπου μπρεντ από τα 80 δολάρια το βαρέλι να έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, που σημαίνει ότι όλα τα καύσιμα, οι βενζίνες, το πετρέλαιο κίνησης αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης που θα έρθει σε λίγες ημέρες στην καθημερινότητά μας για κατανάλωση να είναι σε ποσοστά από 10 έως 20% πιο φτηνά», εκτίμησε μιλώντας στο ΕΡΤNEWS, ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου. 

Ο ίδιος επισήμανε ότι η αναμενόμενη τιμή έναρξης για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα και σε επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί πριν από το 2019, ήτοι, προ πανδημίας Covid-19, στη χώρα μας. 

"Αν η τιμή παραμείνει στο 1,10 ευρώ ή αν γίνει αποδεkτή από την κυβέρνηση η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, όπου ζητήσαμε η επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου να μπει κατευθείαν στην αρχική τιμή διάθεσης του προϊόντος, δηλαδή οριζόντια στην τιμή που θα πωλούν τα διυλιστήρια προς τις εταιρείες χονδρικής και προς τα πρατήρια υγρών καυσίμων, ίσως να δούμε και την τιμή και κάτω από 1 ευρώ το λίτρο" πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε επίσης ότι το περασμένο έτος είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα διατεθούν 276 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχυθούν τα νοικοκυριά προκειμένου να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Από αυτά, τα 200 εκατομμύρια περίπου απορροφήθηκαν από τους καταναλωτές, τόνισε. "Και εφέτος εκτιμούμε ότι εκεί περίπου θα είναι το ποσό επιδότησης που το οικονομικό επιτελείο θα διαθέσει ξανά στους πολίτες για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης", υπογράμμισε. 

"Εμείς θέλουμε αυτό το ποσό μαζί με τα χρήματα τα οποία δεν διατέθηκαν πέρυσι, να μπουν οριζόντια στην τιμή. Αυτό θα φέρει μεγαλύτερη κατανάλωση, άρα περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους λόγω της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης", είπε χαρακτηριστικά για να διευκρινήσει ότι πέρυσι και πρόπερσι, η τιμή εκκίνησης ήταν στο 1,40 ευρώ το λίτρο στις αστικές πόλεις ενώ στην επαρχία και στα νησιά έφθασε στο 1,47 -1,48 ευρώ ανά λίτρο.

Θυμίζουμε ότιη τιμή του πετρελαίου ντίζελ έχει υποχωρήσει αισθητά και αναμένεται να διολισθήσει περαιτέρω, χάρη στην πτώση των διεθνών τιμών του αργού.