τα μερίσματα που είχαν υποσχεθεί στους μετόχους τους. Παράλληλα, οι αναλυτές προβλέπουν μία αναθεώρηση της στρατηγικών των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς η ζήτηση του πετρελαίου παραμένει υποτονική.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 πυροδότησε ένα ράλι τιμών των ορυκτών καυσίμων, με τις μεγάλες πετρελαϊκές σε Ευρώπη και ΗΠΑ να υπόσχονται δελεαστικά μερίσματα ώστε να προσελκύσουν επενδυτές. Μάλιστα, τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι πληρωμές του 2022 και του 2023 ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων χρόνων.Για το 2023, οι BP, Chevron,ExxonMbil, Shell, και TotalEnergiesπλήρωσαν 272 δις σε μερίσματα συνολικά.
Τα μερίσματα των μεγάλων πετρελαϊκών. Πηγή: Reuters.
Ωστόσο, η πτώση της ζήτησης του πετρελαίου και η σταθεροποίηση των τιμών του αργού μεταξύ 70-80 δολαρίων έχει εγείρει ανησυχίες στα Διοικητικά Συμβούλια για το κατά πόσο τα κέρδη των επιχειρήσεων θα είναι επαρκή ώστε να αποπληρώσουν τα μερίσματα για τα οποία έχουν δεσμευθεί. Οι προτιμώμενες λύσεις των μεγαλύτερων εταιρειών είναι ο δανεισμός από τις τράπεζες ή η μείωση των πακέτων επαναγοράς, δεδομένου ότι τα κέρδη είναι περιορισμένα.
Τα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών. Πηγή: Reuters.
Πιο ανησυχητικά, οι αναλύσεις προβλέπουν ότι το 2025 θα είναι ενδεχομένως το χειρότερο έτος για τις πετρελαϊκές, με ορισμένους να το χαρακτηρίζουν ως και «χαμένη χρονιά». Με τις ΑΠΕ να κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς και την πυρηνική ενέργεια να μπαίνει δυναμικά στο πλάνο, οι προοπτικές ανάπτυξης για τον πετρελαϊκό κλάδο δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.