Πλήγματα σε Πετρελαϊκές ή και σε Πυρηνικές Εγκαταστάσεις του Ιράν Προαναγγέλλει το Ισραήλ

Πλήγματα σε Πετρελαϊκές ή και σε Πυρηνικές Εγκαταστάσεις του Ιράν Προαναγγέλλει το Ισραήλ
energia.gr
Τετ, 2 Οκτωβρίου 2024 - 16:34

Πλήγματα σε στρατηγικές υποδομές του Ιράν, όπως εγκαταστάσεις παραγωγής αργού ή φυσικού αερίου, ή ακόμη και απευθείας σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προανήγγειλαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι ως απάντηση στη χθεσινοβραδινή μαζική πυραυλική επίθεση. Αυτά δήλωσαν μιλώντας στην αμερικανική ιστοσελίδα Axios αξιωματούχοι του Ισραήλ, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι μέρος της απάντησης στα ιρανικά χτυπηματα μπορεί να είναι ακόμη και στοχευμένες δολοφονίες και επιθέσεις στην αεράμυνα της χώρας

Το Ιράν απείλησε την Τρίτη ότι εάν το Ισραήλ απαντήσει δυναμικά στους σχεδόν 200 πυραύλους που εκτόξευσε την Τρίτη, θα επιτεθεί ξανά. 
 
Εάν συμβεί αυτό, Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων πληγμάτων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμενόταν να συγκαλέσει σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, για να συζητήσει πιθανές απαντήσεις στην επίθεση, η οποία περιελάμβανε περίπου 181 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν απευθείας στο Ισραήλ από το Ιράν, σχεδόν όλοι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν ενώ, την ίδια στιγμή, πολίτες του Ισραηλ, έσπευδαν μαζικά στα καταφύγια.

Η συζήτηση έρχεται μετά από μια ακόμη πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας σε ένα καταφύγιο κάτω από την Ιερουσαλήμ το βράδυ της Τρίτης. Αυτή η συνάντηση έληξε εκπέμποντας το μήνυμα ότι το Ισραήλ θα απαντούσε στην επίθεση στρατιωτικά, αλλά χωρίς σαφήνεια ως προς το πώς θα το έκανε, ανέφερε την Τετάρτη το Axios, επικαλούμενος ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Εξάλλου, ο Νετανιάχου δήλωσε μετά την επίθεση ότι «το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», υποσχόμενος ότι «όποιος μας επιτεθεί, θα του επιτεθούμε».

Η απουσία πιο συγκεκριμένης απόφασης είναι εν μέρει απότοκος της επιθυμίας να συντονιστούν τα σχέδια του Ισραήλ με αυτά των ΗΠΑ, όπως το Axios, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου αναμένεται να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Νετανιάχου δήλωσε μετά την επίθεση ότι «το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», υποσχόμενος ότι «όποιος μας επιτεθεί, θα του επιτεθούμε».

«Είναι μεγάλο ερώτημα το πώς θα απαντήσουν οι Ιρανοί σε μια επίθεση, αλλά λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα να τα "ποντάρουν όλα", και αυτό θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι», είπε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως πιθανό στόχο, αλλά ορισμένοι λένε ότι οι στοχευμένες δολοφονίες και χτυπήματα στα συστήματα αεράμυνας του Ιράν είναι επίσης πιθανές επιλογές.

Η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και μυστικές επιχειρήσεις παρόμοιες με αυτές που οδήγησαν στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες.

Μάλιστα, εντός του Ισραήλ, υπάρχουν φωνές που ζητούν εντονότερη δράση. Συγκεκριμένα, κάλεσαν ρητά την κυβέρνηση να στοχεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράν αλλά και να απειλήσει το ίδιο το καθεστώς. Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπέννεττ, μιλώντας στο CNN την Τρίτη λίγο μετά την επίθεση, τόνισε ότι μια στιγμή σαν κι αυτή έρχεται «μια φορά στα 50 χρόνια». «Πρέπει να εξαλείψουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πρέπει να επιτεθούμε στις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν και πρέπει να επιτεθούμε αμέσως στο ίδιο το καθεστώς», είπε ο Μπέννεττ, σημειώνοντας ότι η Χεζμπολάχ και η Χαμάς βρίσκονται σε ιστορικά αδύναμο σημείο μετά από ένα χρόνο πολέμου. . «Ήρθε η ώρα να χτυπήσουμε, να καταστρέψουμε το πυρηνικό πρόγραμμα και επιτέλους να επιτρέψουμε στον ιρανικό λαό να ξεσηκωθεί – ο εκπληκτικός ιρανικός λαός, που έχει ένα από τα χειρότερα καθεστώτα στη γη», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο απαντήθηκε με ένα πολύ περιορισμένο ισραηλινό χτύπημα εναντίον συστήματος αεράμυνας S-300 στο Ιράν και τερμάτισε την ανταλλαγή άμεσων επιθέσεων.

Μια νέα ιρανική επίθεση ως απάντηση σε ισραηλινά αντίποινα θα απαιτούσε αμυντική συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, περισσότερα πυρομαχικά για την ισραηλινή αεροπορία και ενδεχομένως άλλα είδη επιχειρησιακής υποστήριξης των ΗΠΑ, σύμφωνα με Ισραηλινός αξιωματούχο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συζητούν την απάντηση στην ιρανική επίθεση και «μένει να φανεί» ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.