Οδεύουμε Προς Μια Γενικευμένη Ενεργειακή Κρίση;

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η κρίση μετά τις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Λιβάνου, την συνέχιση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς, τους βομβαρδισμούς της αεροπορίας του Ισραήλ κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη την (ανεπιτυχή) επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ και την ετοιμαζόμενη αντίποινα του Τέλ Αβίβ κατά της Τεχεράνης. Η πιθανή όξυνση της ανωτέρω κρίσης ενισχύει τον κίνδυνο νέων διαταραχών στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, αλλά και αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας όπως και του κόστους των μεταφορών, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη

energia.gr
Παρ, 4 Οκτωβρίου 2024 - 13:27

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης ενεργειακής κρίσης, η οποία θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2022 και τις κεντρικές τράπεζες να αναβάλλουν νέες μειώσεις επιτοκίων, τις οποίες σχεδιάζουν. Διεθνείς αναλυτές «βλέπουν» μια πραγματική απειλή για την αγορά του πετρελαίου έπειτα από την ραγδαία κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή, μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Το ενδεχόμενο για μια ουσιαστική διαταραχή στον εφοδιασμό πετρελαίου είναι πλέον άμεσο, με τις προβλέψεις να εκτιμούν ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν πάνω από τα 100 δολλάρια ανά βαρέλι. Κατακόρυφη άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου μπορεί να διαταράξει την προμήθεια πετρελαίου από την βασική περιοχή παραγωγής και να οδηγήσει σε νέο ράλλυ τις τιμές των καυσίμων.

Το πετρέλαιο Brent την Παρασκευή κατέγραψε άνοδο 0,39 δολλ. το βαρέλι (+0,50%) στα 78,01 δολλ. το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό (WTI) σημείωσε άνοδο 0,32 δολλ. (+0,43%) με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 74,03 δολλ. το βαρέλι.

Η άνοδος αυτή αποτελεί συνέχεια της ανόδου στις συναλλαγές της περασμένης Τρίτης, όπου και οι δυο τιμές σημείωσαν άλμα πάνω από 5%. Αν και η Ελλάς δεν έχει αναφορά σε παραδόσεις από το Ιράν, λόγω του εμπάργκο, μια κλιμάκωσις θα επηρεάσει καταλυτικώς τα κόστη παραγωγής αλλά και της μεταφοράς. Επί πλέον, νέα ευρείας κλίμακος σύρραξις θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ. Που αποτελεί βασική αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου, με καθοριστικό ρόλο ειδικά στην μεταφορά πετρελαίου.

Το φυσικό αέριο που κινείται κοντά στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα ευρίσκεται ξανά στο μικροσκόπιο, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να σημειώσει νέο άλμα σε περίπτωση απαντήσεως του Ισραήλ στην επίθεση από το Ιράν. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ενεργειακός εφιάλτης θα επιστρέψει με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να σκαρφαλώνουν και πάλι επιβαρύνοντας περαιτέρω τους Έλληνες καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμα