Η νορβηγική Equinor απέκτησε μερίδιο 9,8% αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον όμιλο ΑΠΕ Orsted, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, γεγονός που την καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο στην εταιρεία μετά την κυβέρνηση της Δανίας

Η τιμή της μετοχής της Orsted αυξήθηκε στον απόηχο της είδησης, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται κατά 3,4% υψηλότερα στις 11:03 ώρα Γκρήνουιτς (13:03 ώρα Ελλάδος), ενώ οι μετοχές της Equinor υποχωρούσαν κατά 1,9%.

Εκπρόσωπος της Orsted αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters, ενώ η Equinor, από την πλευρά της, σημείωσε ότι έχει μακροπρόθεσμα σχέδια για την εν λόγω επένδυση, αλλά δεν σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιό της πέραν του 10%.

Υπενθυμίζεται ότι η Orsted, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο, έχει πληγεί από το αυξανόμενο κόστος και τις καθυστερήσεις υλοποίησης των έργων της, καθώς ο πληθωρισμός αύξησε τις τιμές των ανεμογεννητριών και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να σημειώνουν σήμερα πτώση κατά 65% σε σχέση τις αρχές του 2021.

Η Equinor, εν τω μεταξύ, επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η τιμή της μετοχής της σχεδόν διπλασιάστηκε την ίδια περίοδο, ωστόσο η εταιρεία δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει το χαρτοφυλάκιό της στις ΑΠΕ παρά το γεγονός ότι έθεσε φιλόδοξους στόχους.

Η επένδυση Orsted είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της Equinor για «αύξηση με γνώμονα την αξία στις ΑΠΕ», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. «Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή μια σειρά από προκλήσεις, αλλά παραμένουμε σίγουροι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου και ο κρίσιμος ρόλος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα διαδραματίσει στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο CEO Anders Opedal.

Η Equinor υποστηρίζει τη στρατηγική και τη διαχείριση της Orsted και δεν επιδιώκει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, δήλωσε, από την πλευρά του, ο νορβηγικός  

«Πρόκειται για μια αντικυκλική επένδυση σε έναν κορυφαίο επενδυτή και ένα premium χαρτοφυλάκιο εκμετάλλευσης υπεράκτιων αιολικών στοιχείων ενεργητικού», αναφέρει η Opedal. «Η έκθεση σε παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων της Equinor με μεγάλα έργα υπό ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Το χαρτοφυλάκιο της Equinor αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου, μέσω ενός συνδυασμού αγορών και συναλλαγών, σημειώνει η εταιρεία.