BP: Αναθεωρεί τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ενισχύοντας Εκ Νέου την Πετρελαιοπαραγωγή

BP: Αναθεωρεί τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ενισχύοντας Εκ Νέου την Πετρελαιοπαραγωγή
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Δευ, 7 Οκτωβρίου 2024 - 17:21

Ακόμα μία στροφή 180 μοιρών για τη BP, η οποία οπισθοχωρεί περαιτέρω από τους κλιματικούς στόχους με σκοπό τον εφησυχασμό των μετόχων. Πιο συγκεκριμένα, ο βρετανικός κολοσσός ανακοίνωσε πως δεν θα μειώσει την παραγωγή υδρογονανθράκων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως είχε δεσμευθεί στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης. Παράλληλα, η BP σχεδιάζει νέα έργα ορυκτών καυσίμων ενώ εγκαταλείπει άλλα έργα ΑΠΕ

Ο Μάρεϊ Αουχινκλός, CEO της BP, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον στόχο για μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2030, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί από τον προκάτοχό του. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αουχινκλός αλλάζει ρότα, καθώς από τότε που ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του έχει προχωρήσει σε συστηματικές περικοπές των επενδύσεων σε ΑΠΕ και πράσινες τεχνολογίες. Πλέον, ο Αουχινκλός ενισχύει αντί να περιορίζει την έκθεση της BP στον κλάδο των υδρογονανθράκων, υλοποιώντας μία σειρά νέων επενδύσεων. Ο απώτερος στόχος της BPείναι η ασφάλεια και η άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας της, με το βλέμμα στραμμένο στα υψηλότατα μερίσματα που καλείται να αποδώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η BP επικεντρώνεται σε τρία νέα έργα ορυκτών καυσίμων σε παραδοσιακές αγορές. Το πρώτο βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, με ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα Majnoon και Kirkuk στο Ιράκ, καθώς και το Κουβέϊτ. Το δεύτερο βρίσκεται στον Κόλπο του Μεξικού, με την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Kaskida και Tiber. Το τρίτο βρίσκεται στη Λεκάνη Permian στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η οποία θεωρείται το πιο φιλόδοξο αμερικανικό πεδίο μετά το Τέξας.

Επισήμως, η BP δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς τους κλιματικούς στόχους της, δεσμευόμενοι για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050. Με αυτό το δεδομένο, η εταιρεία έχει διατηρήσει ορισμένες από τις υφιστάμενες επενδύσεις της στην πράσινη ενέργεια, εξαγοράζοντας όλες τις μετοχές της Lightsource BP που δραστηριοποιείται στην ηλιακή ενέργεια και το 50% των μετοχών της Bunge που δραστηριοποιείται στα βιοκαύσιμα.

Η μεταστροφή της BP δεν αποτελεί πρωτοτυπία, αλλά σχετίζεται με την έντονη τάση οπισθοχώρησης των μεγάλων πετρελαϊκών από τους κλιματικούς στόχους που είχαν θέσει τα προηγούμενα χρόνια. Η ανησυχία για τις μετοχές και οι πολιτικές συγκυρίες φαίνονται να οδηγούν αυτή την αλλαγή, θέτοντας σε κίνδυνο τον κρισιμότερο πυλώνα της απανθρακοποίησης.