Τις προθέσεις παραγωγών και καταναλωτών αερίου θα «χαρτογραφήσει» η Κομισιόν ενόψει του «ανοίγματος» της πλατφόρμας Aggregate EU για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αναμένεται να γίνει σε κλειστό workshop που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Κομισιόν στην Αθήνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Σε αυτό έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν παραγωγοί και πωλητές LNG, μεγάλοι καταναλωτές, εκπρόσωποι των Διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου ανά την Ευρώπη, καθώς και κυβερνητικοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Το άνοιγμα των εργασιών θα γίνει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και θα ακολουθήσει παρέμβαση του υφυπουργού για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ καθώς και από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της EU Energy Platform κ. Μάθιου Μπάλντουιν.

Οι εργασίες του workshop ξεκινούν λίγες μέρες πριν το άνοιγμα της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Αggregate EU η οποία είχε ιδρυθεί το 2023, ως μηχανισμός στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου τα κράτη-μέλη και οι επιμέρους ευρωπαίοι αγοραστές να πετύχουν ανταγωνιστικότερες προσφορές προμήθειες υπό την συλλογική διαπραγματευτική ισχύ. Στόχος το κρίσιμο ζήτημα του εφοδιασμού της Ευρώπης ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες διαφοροποίησης απέναντι στις ρωσικές εξαγωγές.

Η πρωτοβουλία της Κομισιόν για τη διεξαγωγή των συζητήσεων το επόμενο διήμερο στην Αθήνα αναμένεται να διευκολύνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος κατά το επικείμενο άνοιγμα της πλατφόρμας στα μέσα του μήνα και   την σύναψη συμβάσεων για την έλευση φορτίων στην περιοχή. Η υποβολή προσφορών ξεκινά στις 21 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως 24 Οκτωβρίου με τα αιτήματα να αφορούν την παράδοση ποσοτήτων αερίου για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2025 έως τον Μάρτιο του 2030.

Το workshop αναμένεται να απασχολήσουν θέματα σχετικά με τις προοπτικές της περιφερειακής αγοράς καθώς και οι προοπτικές των βιομηχανικών καταναλωτών, ζητήματα διαθεσιμότητας υποδομών και ιδιαίτερα οι δυνατότητες εισαγωγής LNG μέσω των τερματικών σταθμών στη περιοχή, ενώ στη ατζέντα βρίσκονται και οι τελευταίες εξελίξεις ως προς τα συμβόλαια LNG. Επίσης, στο τραπέζι δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα της ολοκλήρωσης του «Κάθετου Διάδρομου» ως κρίσιμη υποδομή για την διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού.