Ρωσία: Στο Υψηλότερο Επίπεδο οι Εξαγωγές Αργού από τον Ιούλιο σε Διάστημα 4 Εβδομάδων

Ρωσία: Στο Υψηλότερο Επίπεδο οι Εξαγωγές Αργού από τον Ιούλιο σε Διάστημα 4 Εβδομάδων
energia.gr
Τρι, 8 Οκτωβρίου 2024 - 13:22

Οι αποστολές αργού της Ρωσίας αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, με περισσότερο πετρέλαιο διαθέσιμο για εξαγωγή, αφού τα διυλιστήρια της χώρας ξεκίνησαν την εποχιακή συντήρηση τους. Ο μέσος όρος των φορτίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά περίπου 60.000 βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα έως τις 6 Οκτωβρίου, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου

αναφέρει το Bloomberg. Η επεξεργασία πετρελαίου στη Ρωσία κατά το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο εν μέσω εργασιών σε εργοστάσια σε όλη τη χώρα, τάση που συνεχίστηκε και τις πρώτες ημέρες του μήνα.

Η αύξηση των ροών τεσσάρων εβδομάδων ήρθε παρά την πτώση των αποστολών από τα λιμάνια της Βαλτικής και της Ασίας σε διάστημα επτά ημερών. Η παραγωγή αργού υποχώρησε κάτω από τον στόχο του ΟΠΕΚ+ της χώρας τον περασμένο μήνα, δήλωσε η Μόσχα. η ακαθάριστη αξία των εξαγωγών αργού της Ρωσίας υποχώρησε στα 1,54 δισ. δολάρια τις επτά ημέρες έως τις 6 Οκτωβρίου, από 1,68 δισ. δολάρια την περίοδο έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Η πτώση των εβδομαδιαίων αποστολών αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα κέρδη στις μέσες τιμές του ρωσικού αργού, οι οποίες ενισχύθηκαν από την ευρύτερη αύξηση των παγκόσμιων δεικτών αναφοράς εν μέσω ανησυχιών της αγοράς ότι η εμβάθυνση της σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό της Μέσης Ανατολής.

Τα πετρελαϊκά έσοδα του ρωσικού κράτους παρουσίασαν μικρή ετήσια αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία προήλθε εις βάρος των πετρελαιοπαραγωγών της χώρας. Η κυβέρνηση αντιστάθμισε τις ασθενέστερες τιμές ενέργειας μειώνοντας στο μισό τις μηνιαίες επιδοτήσεις προς τους παραγωγούς αργού της χώρας. Το πετρέλαιο παραμένει βασική πηγή κεφαλαίων για το Κρεμλίνο, καθώς προσπαθεί να αντέξει τις δυτικές κυρώσεις και να καλύψει το αυξανόμενο στρατιωτικό κόστος της εισβολής στην Ουκρανία.

Αποστολές αργού

Συνολικά 31 δεξαμενόπλοια φόρτωσαν 23,58 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού την εβδομάδα έως τις 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων και τις εκθέσεις των λιμενικών πρακτόρων. Ο όγκος ήταν μειωμένος από 26,17 εκατομμύρια βαρέλια σε 35 πλοία την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ημερήσιες θαλάσσιες ροές αργού της Ρωσίας την εβδομάδα έως τις 6 Οκτωβρίου μειώθηκαν κατά περίπου 370.000 βαρέλια στα 3,37 εκατομμύρια, εγκαταλείποντας σχεδόν το ήμισυ του κέρδους της προηγούμενης εβδομάδας.

Αντίθετα, ο λιγότερο ευμετάβλητος μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων κινήθηκε ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση κατά 60.000 βαρέλια ημερησίως στα 3,32 εκατ. από 3,26 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι μεταφορές αργού μέχρι στιγμής φέτος είναι περίπου 50.000 βαρέλια την ημέρα ή 1,4% κάτω από τον μέσο όρο για ολόκληρο το 2023.

Δύο φορτία αργού της KEBCO του Καζακστάν φορτώθηκαν στο Novorossiysk στη Μαύρη Θάλασσα και ένα στο Ust-Luga στη Βαλτική κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η Ρωσία τερμάτισε τους εξαγωγικούς της στόχους στα τέλη Μαΐου, επιλέγοντας αντ' αυτού να περιορίσει την παραγωγή, σύμφωνα με τους εταίρους της στην ομάδα πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ+. Ο στόχος παραγωγής της χώρας έχει καθοριστεί στα 8,978 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Νοεμβρίου, αφού η προγραμματισμένη χαλάρωση ορισμένων περικοπών στην παραγωγή καθυστέρησε κατά δύο μήνες.

Η Μόσχα έχει επίσης δεσμευτεί να προβεί σε βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του 2025, για να αντισταθμίσει την άντληση πάνω από την ποσόστωσή της στον ΟΠΕΚ+ νωρίτερα φέτος.

Τα ρωσικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα άντλησε οριακά κάτω από τον στόχο της για την παραγωγή αργού πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ τον Σεπτέμβριο, μετά την πίεση της ομάδας να βελτιώσει την τήρηση της συμφωνίας προσφοράς. Στα 8,97 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ο επίσημος αριθμός παραγωγής ήταν 8.000 βαρέλια ημερησίως κάτω από τον στόχο της χώρας, αφού λήφθηκε υπόψη η βαθύτερη περικοπή αποζημίωσης που συμφώνησε να κάνει τον περασμένο μήνα.

Αξία εξαγωγών

Η ακαθάριστη αξία των ρωσικών εξαγωγών αργού μειώθηκε στα 1,54 δισ. δολάρια τις επτά ημέρες έως τις 6 Οκτωβρίου, από 1,68 δισ. δολάρια την περίοδο έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Η μεγάλη πτώση των εβδομαδιαίων ροών αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των εβδομαδιαίων μέσων τιμών για τις κύριες ροές αργού της Ρωσίας, οι οποίες ενισχύθηκαν από την ευρύτερη άνοδο των τιμών του πετρελαίου εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ εξετάζει την απάντησή του σε μια ιρανική πυραυλική επίθεση.

Οι τιμές των εξαγωγών στα λιμάνια της Βαλτικής αυξήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση κατά περίπου 1,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι αποστολές από τη Μαύρη Θάλασσα αυξήθηκαν κατά περίπου 2 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές για τη βασική ποιότητα ESPO του Ειρηνικού αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δολάριο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τιμές παράδοσης στην Ινδία ήταν επίσης αυξημένες, σημειώνοντας άνοδο κατά περίπου 2,10 δολάρια το βαρέλι, όλα σύμφωνα με τους αριθμούς της Argus Media.

Το μέσο εισόδημα τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε ελαφρώς, αυξάνοντας σε περίπου 1,47 δισ. δολάρια την εβδομάδα, από 1,46 δισ. δολάρια την περίοδο έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Το μέγιστο μέσο εισόδημα τεσσάρων εβδομάδων, ύψους 2,17 δισ. δολαρίων την εβδομάδα, επιτεύχθηκε την περίοδο έως τις 19 Ιουνίου 2022.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων μετά την έναρξη ισχύος του ανώτατου ορίου τιμών της Ομάδας των Επτά Κρατών για τις ρωσικές εξαγωγές αργού στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, η αξία των θαλάσσιων ροών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των 930 εκατομμυρίων δολαρίων εβδομαδιαίως, αλλά σύντομα ανέκαμψε.