Εάν πιστεύσουμε τον «πιο σοβαρό άνθρωπο» της Αμερικής, τον διευθυντή της CIA, Γουΐλιαμ Μπέρνς που δήλωσε χθες ότι «η πιθανότητα γενικευμένου πολέμου στην Μέση Ανατολή απομακρύνεται καθώς ούτε το Ισραήλ μήτε το Ιράν τον επιθυμούν», τότε ο κόσμος ευρίσκεται στην αρχή του τέλους, αν όχι στο τέλος του Ιρανικού πολέμου κατά Ισραήλ – διότι περί αυτού πρόκειται, εν τελευταία αναλύσει.

«Εάν δεν εμφιλοχωρήσει κάποια παρεξήγηση, ίσως η κατάσταση  μπορεί να βελτιωθεί», κατέληξε ο κ.Μπέρνς.

Οι αγορές «αγόρασαν» την δήλωση Μπέρνς: Το αργό πετρέλαιο (#1 στρατηγικό όπλο) υπεχώρησε 4% περίπου στα 74 $/β, ο χρυσός (#2) έπεσε στα 2.656 $/ΟΖ και το ασήμι (#3 το «πολύτιμο μέταλλο των πτωχών») στα 31,2 $ ενώ το Αμερικανικό νόμισμα ανήλθε έναντι του ευρώ (1,10) και ανετιμήθη έναντι όλων των άλλων συναλλαγμάτων, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου πάνω από 4%, δια δευτέραν ημέρα χθες.

Η Αμερικανικη οικονομία αναπτύσσεται, η Ευρώπη  παραμένει στασίμη κι η χώρα μας αρκείται στο πενιχρό 2% επέκταση της οικονομίας το 2025, ενώ χρειάζεται 5% για να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπιστώνουν ότι ο Ζελένσκυ «νερώνει το κρασί του» κι ενδέχεται να αρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, συντόμως.

Στην χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», τυρβάζομε περί άλλα πολλά. Μετά το «πάρτυ του …δρόμου», ήλθαν οι δημαιρεσίες, δια την ανάδειξη προέδρου του Πασόκ, που απεδοκίμασαν τον Δήμαρχο Αθηναίων και ο εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσθη, για τον οποίον ουδείς σοβαρός άνθρωπος ασχολείται.

Στη Τουρκία, ο πρόεδρος Ταγήπ Ερντογάν έχασε άλλον ένα φίλο, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Έρικ ΄Ανταμς, ο οποίος ενεπλάκει στο σκάνδαλο ενός ουρανοξύστου στο Μανχάταν, όπου η Πυροσβετική Υπηρεσία ανακάλυψε …ελαττώματα ! Άρα δεν είμαστε μόνοι.

Εν τούτοις, εάν όλα πάνε καλά και περιορισθεί κάπως η παγκόσμια παλαβομάρα, κλείσει η χαίνουσα πληγή της Ουκρανίας κι η διαμάχη στη Μ. Ανατολή, τότε ίσως, το επόμενο έτος να είναι καλύτερο και πέσει το… πετρέλαιο στα 50 δολάρια…Ίδωμεν.

Διαβάστε ακόμα