Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, η μείωση κερδών μπορεί να αγγίξει και τα 600 εκατομμύρια. Για τις πετρελαϊκές δράσεις δε, η μείωση θα κινηθεί μεταξύ 100 και 300 εκατομμυρίων. Τα χαμηλότερα κέρδη είναι ένα γενικό πρόβλημα για τις περισσότερες πετρελαϊκές, οι οποίες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν ακόμα και τα μερίσματά τους. Τόσο η Exxon Mobil, όσο και η Shell εξέδωσαν παρόμοιες ανακοινώσεις.
Ωστόσο, η BP εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη, με τις μετοχές της να έχουν χάσει το 12% της αξίας τους μέσα στο προηγούμενο δωδεκάμηνο, ενώ της Exxon Mobil έχουν αυξηθεί κατά 23% και της Shell κατά 1%. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, η ανησυχία για τη BP συνδέεται με την ικανότητα της σημερινής διοίκησης να οδηγήσει τον βρετανικό κολοσσό σε μία νέα φάση ανάκαμψης.
Ο CEO, Μάρεϊ Αουχινκλός, ο οποίος διορίστηκε τον Ιανουάριο, έχει λάβει μία σειρά αποφάσεων που καταργούν την προηγούμενη στρατηγική της εταιρείας, η οποία περιελάμβανε πολύ πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους. Εντούτοις, η σταδιακή επιστροφή της BP προς την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων δεν έχει αποτυπωθεί ως ανανέωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Επιπροσθέτως, ως συνέπεια των περιορισμένων κερδών, το χρέος της BP βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, δημιουργώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο για το Διοικητικό Συμβούλιο. Με τα αποτελέσματα του γ’τριμήνου να ανακοινώνονται στις 29 Οκτωβρίου, η BP, καθώς και οι υπόλοιπες πετρελαϊκές ελπίζουν ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του καυσίμου θα ενισχύει τις ισχνές αποδόσεις τους.