Εμπροσθοβαρές και με Μετρήσιμο Αποτύπωμα στην Οικονομία και την Κοινωνία το Νέο ΕΣΕΚ

Εμπροσθοβαρές και με Μετρήσιμο Αποτύπωμα στην Οικονομία και την Κοινωνία το Νέο ΕΣΕΚ
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 11 Οκτωβρίου 2024 - 16:39

To νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα παρουσίασε σήμερα στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το νέο ΕΣΕΚ αποσκοπεί να ελέγξει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε εθνικό επίπεδο και να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τους στόχους της για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ μέσω του ΕΣΕΚ, είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της

κάτι που θα αλλάξει ριζικά το οικονομικό υπόβαθρο της χώρας, με νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία που θα οδηγήσει σε μια ισχυρή Ελλάδα κατά τις δεκαετίες, έως το 2050.

Όπως είπε, το νέο ΕΣΕΚ έχει ρεαλιστικό χαρακτήρα σε σχέση με τους στόχους και για την πορεία υλοποίησή τους και λαμβάνει υπόψη τρεις σημαντικές παραμέτρους.

Πρώτον, ότι η χώρα έχει υπερκαλύψει τους στόχους τόσο για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου τούτη την ώρα που μιλάμε. «Είμαστε πρωτοπόροι, μπορούμε ως Ελλάδα να πούμε ότι είμαστε πετυχημένοι και καλύτεροι από τους άλλους. Αυτό είναι η πρώτη διαπίστωση» υπογράμμισε.

Δεύτερον, ότι ακριβώς επειδή «υπάρχει αυτή η μη προϋπολογισμένη στους λογαριασμούς όλων δημοσιονομική και οικονομική επιβάρυνση, δηλαδή θα είναι και σε επίπεδο δημοσιονομικό και σε επίπεδο ΑΕΠ από την κλιματική κρίση πρέπει η μετάβασή μας να είναι όσο πιο οικονομικά αποτελεσματική και ρεαλιστική γίνεται».

Τρίτον, ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την αγορά. Κάθε σχέδιο για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να είναι ρεαλιστικό. Για να είναι ρεαλιστικό πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις αντιδράσεις των ανθρώπων και των συστημάτων που διαχειριζόμαστε στα σχέδιά μας».



Από την πλευρά της, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσιάζοντας εκτενώς το νέο ΕΣΕΚ, αποκάλυψε ότι από τον Ιανουάριο του 2025 θα εφαρμοστεί η δυναμική τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αφορά στα τιμολόγια με πορτοκαλί χρώμα, και θα απευθύνεται στους επαγγελματικούς καταναλωτές.

Όπως είπε, έως το τέλος του επομένου έτους, 1,5 εκατ. παροχές θα διαθέτουν δυναμική τιμολόγηση, αριθμός που αντιστοιχεί στο περίπου 60% της συνολικής κατανάλωσης. 

Η κα Σδούκου αναφέρθηκε σε επενδύσεις που θα ισοδυναμούν με το 2,5% του ΑΕΠ, αλλά και στις άνω των 200.000 νέων θέσεων εργασίας που θα αποφέρει η εφαρμογή των στόχων του νέου ΕΣΕΚ στην εγχώρια οικονομία. 

Επίσης, η υφυπουργός ΠΕΝ παρέθεσε στοιχεία από την Μελέτη Κοινωνικοοικονομικών Επιπτώσεων του ΕΣΕΚ που διενήργησε η McKinsey, σύμφωνα με τα οποία η συμβολή του στην οικονομία υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση έως και το 2050.

 Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε εκείνους τους κλάδους της οικονομίας που θα επηρεαστούν θετικά, όπως είναι οι κατασκευές, τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός, ενώ μνημόνευσε το ΕΣΕΚ του 2019, λέγοντας ότι σε εκείνο αποτυπώθηκε για πρώτη φορά, η στρατηγική της χώρας, πρωτίστως σε ό,τι αφορά στην απολιγνιτοποίηση, ενώ έθεσε και τους πρώτους στόχους για τις ΑΠΕ. 

Ακόμη, η κα Σδούκου χαρακτήρισε το νέο ΕΣΕΚ τόσο ένα τεχνοκρατικό έγγραφο, όσο και ένα πολιτικό μανιφέστο με κοινωνική στρατηγική. 

Κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου, που αφορά στην περίοδο 2025-2030, το ΕΣΕΚ προβλέπει την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα, την επίτευξη του στόχου της απολιγνιτοποίησης το 2028 και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.  Θέτει, παράλληλα, τις βάσεις για την προώθηση νέων τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, το υδρογόνο, οι αντλίες θερμότητας, οι διασυνδέσεις με άλλες χώρες και οι αποφάσεις για τους υδρογονάνθρακες. 

Κατά τη δεύτερη φάση του, που αφορά στην περίοδο 2030-2040, δηλαδή, όταν οι νέες τεχνολογίες που θα υιοθετηθούν κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής του και θα έχουν αρχίσει να αποφέρουν αποτέλεσμα, το ΕΣΕΚ θα εστιάσει στην επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού της οικονομίας.

Τέλος, κατά την τρίτη περίοδο, ήτοι, μεταξύ 2040-2050, το Εθνικό Σχέδιο θα επικεντρωθεί στους τομείς που θεωρούνται πιο δύσκολο να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως η βαριά βιομηχανία, οι αερομεταφορές και η ναυτιλία, ενώ το υδρογόνο και τα συνθετικά καύσιμα θα αρχίσουν να μπαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο με ορίζοντα το 2050. 

Η κα Σδούκου, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα που προβλέπει το ΕΣΕΚ, και για λόγους ασφάλειας της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας, η χώρα θα διατηρήσει τη χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.