Ο ΟΠΕΚ Αναθεωρεί για Τρίτη Φορά προς τα Κάτω την Πρόβλεψη για Αύξηση της Ζήτησης Αργού το 2024 και 2025

Ο ΟΠΕΚ Αναθεωρεί για Τρίτη Φορά προς τα Κάτω την Πρόβλεψη για Αύξηση της Ζήτησης Αργού το 2024 και 2025
energia.gr
Δευ, 14 Οκτωβρίου 2024 - 17:39

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς κάτω σήμερα, Δευτέρα, τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, γεγονός που αντανακλά τα στοιχεία που έχει λάβει μέχρι στιγμής φέτος, ενώ, παράλληλα, μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης το 2025. Όπως επισημαίνει το Reuters, πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων του καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου

Οι χαμηλότερες αυτές προβλέψεις υπογραμμίζουν το δίλημμα με το οποίο είναι αντιμέτωπος ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους του όπως η Ρωσία, που σχεδιάζει να αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή τον Δεκέμβριο, ενώ προηγουμένως καθυστερούσε την αύξηση αυτή καθώς επικρατούσε περιβάλλον πτώσης των τιμών.

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα, ο ΟΠΕΚ στην νέα μηνιαία του έκθεση ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,93 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2024, χαμηλότερα από την αύξηση ύψους 2,03 εκατομμυρίων bpd που ανέμενε τον περασμένο μήνα.

Μέχρι τον Αύγουστο, ο ΟΠΕΚ είχε διατηρήσει την πρόβλεψη αμετάβλητη από τον Ιούλιο του 2023. Το μεγαλύτερο μέρος της επιβράδυνσης της αύξησης στη ζήτηση για το 2024 αποδίδεται στην Κίνα. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας στα 580.000 bpd από 650.000 bpd. Ενώ τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης αναμένεται να στηρίξουν τη ζήτηση κατά το τέταρτο τρίμηνο, η κατανάλωση πετρελαίου έχει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τη στροφή προς καθαρότερα καύσιμα, όπως σημειώνει ο ΟΠΕΚ.

«Η κατανάλωση ντίζελ συνέχισε να μειώνεται λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, που κυρίως οφείλεται στους χαμηλότερους ρυθμούς στην κατασκευή κτιρίων και κατοικιών και στην αντικατάσταση του πετρελαίου ντίζελ με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στα βαρέα φορτηγά», αναφέρει ο ΟΠΕΚ σχετικά με τον Αύγουστο.

Το πετρέλαιο κατέγραψε νωρίτερα σήμερα πτώση κατά περίπου 2% μετά την έκδοση της έκθεσης, με το αργό Brent να διαπραγματεύεται κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 77,85 δολ. το βαρέλι στις 17:12 ώρα Ελλάδος.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα στις προβλέψεις σχετικά το μέγεθος τηςαύξησης της ζήτησης για το 2024, εν μέρει λόγω των διαφορετικών υπολογισμών σχετικά με την Κίνα και του ρυθμού της στροφής του κόσμου σε καθαρότερα καύσιμα. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ είναι οι υψηλότερες ανάμεσα στις εκτιμήσεις για την πορεία του κλάδου, σε μεγάλη απόσταση από την πολύ χαμηλότερη πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η φετινή αύξηση της ζήτησης εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο των 1,4 εκατομμυρίων bpd που παρατηρήθηκε πριν από την πανδημία του COVID-19, η οποία προκάλεσε “βουτιά” στη χρήση του πετρελαίου. Για το επόμενο έτος, ο ΟΠΕΚ μείωσε την εκτίμησή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2025 σε 1,64 εκατομμύρια bpd από 1,74 εκατομμύρια bpd.

Οι περικοπές παραγωγής σε Λιβύη, Ιράκ και Ρωσία

Ο ΟΠΕΚ+ έχει προχωρήσει σε σειρά περικοπών της παραγωγής από τα τέλη του 2022 με στόχο να στηρίξει την αγορά, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2025. Η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών κρατών επρόκειτο να αρχίσει να χαλαρώνει το πιο πρόσφατο επίπεδο περικοπών κατά 2,2 εκατομμύρια bpd από τον Οκτώβριο, ωστόσο αποφάσισε να καθυστερήσει το σχέδιο για δύο μήνες μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Η νέα έκθεση του ΟΠΕΚ δείχνει ότι η παραγωγή μειώθηκε τον Σεπτέμβριο λόγω της αναταραχής στη Λιβύη και της περικοπής παραγωγής στο Ιράκ.

Ο ΟΠΕΚ+ άντλησε 40,1 εκατομμύρια bpd, ποσότητα μειωμένη κατά 557.000 bpd σε σχέση με τον Αύγουστο. Το Ιράκ άντλησε 4,11 εκατομμύρια bpd, μειωμένα κατά 155.000 bpd, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από το όριο των 4 εκατομμυρίων bpd. 


Εκτός από το Ιράκ, ο ΟΠΕΚ έχει συμπεριλάβει τη Ρωσία και το Καζακστάν μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ+ που άντλησαν πάνω από τις ποσοστώσεις. Η Ρωσία μείωσε την παραγωγή τον Σεπτέμβριο κατά 28.000 bpd σε περίπου 9 εκατομμύρια bpd, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία από δευτερεύουσες πηγές, όπως εταιρείες συμβούλων. Το Καζακστάν, ωστόσο, αύξησε την παραγωγή κατά 75.000 bpd, στα 1,55 εκατομμύρια bpd.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η ζήτηση για αργό από τον ΟΠΕΚ+θα ανέλθει στα 43,7 εκατομμύρια bpd το τέταρτο τρίμηνο, θεωρητικά επιτρέποντάς του περιθώρια για υψηλότερη παραγωγή.


Άλλες προβλέψεις δείχνουν λιγότερο περιθώρια. Ειδικότερα, ο ΙΕΑ, ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, προβλέπει πολύ χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης σε σχέση τον ΟΠΕΚ κατά 900.000 bpd το 2024. Ο ΙΕΑ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα επικαιροποιημένα στοιχεία του αύριο, Τρίτη.