ΕΕ: Δεν Πέρασε η Πρόταση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών — Μεγαλώνει το Χάσμα Μεταξύ Δύσης και Ανατολής για τις Τιμές Ενέργειας

ΕΕ: Δεν Πέρασε η Πρόταση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών — Μεγαλώνει το Χάσμα Μεταξύ Δύσης και Ανατολής για τις Τιμές Ενέργειας
energia.gr
Τρι, 15 Οκτωβρίου 2024 - 18:00

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την ανάγκη ενός βραχυπρόθεσμου μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών στον ενεργειακό κλάδο. Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης προειδοποίησε πως το φαινόμενο των δραματικών εναλλαγών στις ενεργειακές τιμές θα ξανασυμβεί όσο υπάρχουν οι αποκλίσεις μεταξύ των αγορών της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης.

Το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας ολοκλήρωσε τη σημερινή του συνεδρίαση με το χάσμα μεταξύ των διαφορετικών περιφερειών να είναι πιο ορατό από ποτέ. Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί απέρριψαν την ελληνική πρόταση για έναν έκτακτο μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, αλλά και την πρόταση για επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία. Ως εκ τούτου, οι επιστολές του Έλληνα Πρωθυπουργού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχαν την αναμενόμενη απάντηση.

Μάλιστα, η απερχόμενη Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, έσπευσε να αρνηθεί το επιχείρημα του Έλληνα Υπουργού για τις αυξημένες εξαγωγές προς την Ουκρανία, δηλώνοντας πως οι στρεβλώσεις στην αγορά δεν οφείλονται στη μεταφορά ρεύματος προς το Κίεβο ώστε να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκληθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών. Η κ. Σίμσον απέφυγε να πάρει σαφή θέση στα υπόλοιπα ζητήματα, πέρα από το να δηλώσει πως οι αποκλίσεις μεταξύ των διαφορετικών εθνικών αγορών είναι ανησυχητικές.

Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε πως η ανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων που συνεχίζουν να ταλανίζουν τις τοπικές αγορές. Πέρα από τις εξαγωγές προς την Ουκρανία, οι παρατεταμένοι καύσωνες και η ανεπαρκής λειτουργία των υδροηλεκτρικών λόγω της λειψυδρίας επηρέασαν τις ισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση ενέργειας τους προηγούμενους μήνες. Παράλληλα, η αποσύνδεση των αγορών της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης σήμανε τις δραματικές αποκλίσεις στο ενεργειακό κόστος ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών έναντι άλλων. Ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε βέβαιος πως αυτά τα φαινόμενα θα επαναληφθούν και ότι οι διασυνδέσεις δεν αποτελούν πανάκεια. 

Στο πλευρό της Ελλάδας βρέθηκαν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, δύο κράτη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ένα άλλο κοινό ζήτημα έγκειται στον πολυσυζητημένο “κανιβαλισμό” της αγοράς ΑΠΕ, όπου η υπερπροσφορά ενέργειας— κυρίως λόγω της υπερπαραγωγής από τις ηλιακές μονάδες— οδηγεί τις τιμές χονδρικής σε πολύ χαμηλές, ενίοτε και μηδενικές τιμές. Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως αυτό το γνωστό πρόβλημα θα οδηγήσει σε λιγότερες επενδύσεις στις ΑΠΕ, καθώς τα κέρδη των διαχειριστών θα είναι εξαιρετικά μειωμένα.  

Τα αποτελέσματα του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναδεικνύουν τη νοοτροπία που επικρατεί τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, όσο και στα ανώτατα κλιμάκια της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να λάβει σαφείς αποφάσεις ώστε να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας, με τις διαφορετικές κυβερνήσεις να κινητοποιούνται μόνο όταν ένα θέμα τις αφορά άμεσα.