Ο Συνασπισμός για την Aποθήκευση Eνέργειας (Energy Storage Coalition) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης για την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα επιτύχει τους στόχους της για την ενεργειακή μετάβαση. Καθώς η ΕΕ εισέρχεται σε μια νέα πενταετή θητεία, αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την ενίσχυση

της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, την εξασφάλιση του ενεργειακού της συστήματος και την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Ο Συνασπισμός για την αποθήκευση ενέργειας καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να υπάρξει ρυθμιστική σαφήνεια, να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες ανάπτυξης και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε όλα τα κράτη μέλη.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Συνασπισμού για την αποθήκευση ενέργειας Doriana Forleo δήλωσε: «Η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από τη συνεργασία της αποθήκευσης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αλλά χρειαζόμαστε σαφή ρυθμιστική καθοδήγηση και στοχευμένα κίνητρα για να ξεκλειδώσουμε το πλήρες δυναμικό της αποθήκευσης ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ.»

Η διευθύνουσα σύμβουλος της SolarPower Europe, Walburga Hemetsberger, δήλωσε: «Για να ενσωματώσουμε την ηλιακή ενέργεια στο δίκτυο, πρέπει να επεκτείνουμε τους πόρους ευελιξίας μας.

«Η μελέτη μας Mission Solar 2040 εκτιμά ότι θα απαιτηθεί αποθήκευση 1,2TWh για την επίτευξη των στόχων για την ηλιακή ενέργεια και την εξοικονόμηση 160 δισ. ευρώ για το σύστημα έως το 2040.

«Ωστόσο, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την αποθήκευση ενέργειας για να το πετύχουμε αυτό!»
Ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αποθήκευση Ενέργειας Patrick Clerens πρόσθεσε: «Ένα σχέδιο δράσης για την αποθήκευση ενέργειας είναι ο σωστός δρόμος για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και την επίτευξη χαμηλών τιμών ενέργειας για όλους τους καταναλωτές.

«Το σχέδιο δράσης αφορά την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποθήκευσης, την προσέλκυση επενδύσεων και τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης».

Ο Συνασπισμός για την αποθήκευση ενέργειας επισημαίνει πέντε βασικά στοιχεία που πρέπει να συμπεριληφθούν στο προτεινόμενο σχέδιο δράσης.

Αυτά είναι η παροχή ειδικών κινήτρων για την αποθήκευση ενέργειας, η εναρμόνιση των κανόνων αδειοδότησης και σύνδεσης στο δίκτυο για την ανάπτυξη της αποθήκευσης, ο καθορισμός ενός δίκαιου πλαισίου για τα τέλη και τις εισφορές δικτύου, η προτεραιότητα της αποθήκευσης ενέργειας στις αγορές δυναμικότητας και η έναρξη ειδικών δημοπρασιών για την αποθήκευση ενέργειας και τις λύσεις ευελιξίας και η παρακολούθηση της ανάπτυξης της αποθήκευσης ενέργειας στα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα.

Ο Συνασπισμός για την αποθήκευση ενέργειας είναι ένας οργανισμός που αποτελείται από την SolarPower Europe, την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποθήκευση ενέργειας, την WindEurope και την Breakthrough Energy.