Την «φωνή του αφεντικού»  άκουσε ο επικεφαλής του Τουρκικού ψευδοκράτους στην βόρειο Κύπρο ΕρσίνΤατάρ: Του Ταγήπ Ερντογάν! Ως ανεμένετο, η τριμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, στα Ηνωμένα Έθνη απέτυχε, όπως ανακοίνωσε ο παρών στην συνάντηση γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντώνιο Γκουτέρες, επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

 

Αιτία η εμμονή της Τουρκίας για «Κυβερνητική ισότητα» του Ψευδοκράτους με την Κυπριακή κυβέρνηση, πράγμα που ο Κύπριος πρόεδρος απέρριψε.

 Ο ΓΓ του ΟΗΕ πρότεινε 5μερή διάσκεψη στην οποία να μετάσχουν Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία την οποία όμως δεν ευνοεί η Βρετανική κυβέρνηση, φρονώντας προφανώς ότι δεν υπάρχει ακόμη έδαφος για την λύση του προβλήματος.

Η Τουρκία παίζει με τις λέξεις – αντικατέστησε την προηγουμένη «κρατική ισότητα» με τη νέα «κυβερνητική» , που ουσιαστικώς σημαίνει «δύο κράτη» στην Μεγαλόνησο και δεν σημαίνει πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Τώρα ο Ερντογάν επιδίδεται σε εσωτερικά παίγνια στα κατεχόμενα , για ν’ αντικαταστήσει τον Τατάρ τον οποίο δεν θεωρεί «παραγωγικό» στην προώθηση της παγίας επιδιώξεως  των Τούρκων να παραμείνουν στην Κύπρο ες αεί.

Ο Ερνογάν επιδιώκει επίσης την ισότητα των δύο ανίσων κοινοτήτων από «την πίσω πόρτα»: Με την άρση του αποκλεισμού του ψευδοκράτους από το διεθνές εμπόριο, τις αεροπορικές μεταφορές και την απ’ ευθείας παροχή Ευρωπαϊκή βοήθειας στους Τουρκοκυπρίους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εν τούτοις, με δήλωση εκπροσώπου δεν αναγνωρίζει δύο χωριστά «κράτη» στην Κύπρο και ετάχθη προχθές υπέρ ουσιαστικών διαπραγματεύσεων των δύο εθνοτήτων στην Κύπρο ,Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής, κατεδίκασε τις αποσχιστικές προσπάθειες της Τουρκίας κι εδεσμεύθη  από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και «αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και το ενωσιακό κεκτημένο».

Η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μόνον με συμφωνία της Ελληνικής και Τουρκικής κυβερνήσεως που άλλωστε είναι οι βασικώς υπεύθυνες για την πρόκληση του. Η προσεχής συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών του Φιντάν Χακάν και του Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Αθήνα , θα μπορούσε ν’ ασχοληθεί με το θέμα αλλά από της εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου – κι ίσως νωρίτερα – το Κυπριακό έχει «τεθεί στο ράφι» κατά τη χαρακτηριστική ευφράδεια του.

-      Άλλο που δεν ήθελε η Τουρκία, σταθμίζοντας την εξωτερική βαρύτητα της ,εν σχέσει με την «μικρή» Κύπρον .Έλα όμως που η «μικρά» νήσος κατέστη χώρα-μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής Ενώσεως ενώ η Τουρκία έμεινε απ’ έξω.

Με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να επανενωθεί σε ένα ενιαίο κράτος, με μία ιθαγένεια και εξωτερική εκπροσώπηση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την προστασία των Τουρκοκυπρίων.

Ο ΟΗΕ, όπως στο Παλαιστινιακό έτσι και στο Κυπριακόν, απέτυχε να εξεύρει λύσιν. Η επομένη αναζήτηση θα πρέπει ν’ αναμείνει την εκλογή νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, τον προσεχή Νοέμβριο, δι’ αμφότερα τα προβλήματα.