Ολοκληρώνονται οι αναθέσεις έργων του Εθνικού Προγράμματος

Με την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης για την υλοποίηση του κυβερνητικού γεωπληροφοριακού κόμβου (Governmental Hub) ολοκληρώνονται οι αναθέσεις των έργων του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

Το έργο Governmental Hub, προϋπολογισμού 17 εκατ., αφορά στη συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία και διανομή γεωχωρικών δεδομένων υψηλής ακρίβειας και το αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία Planetek Eλλάς. Η υπογραφή της σύμβασης έχει προγραμματιστεί για τις 14 Νοεμβρίου.

 

Η Planetek Eλλάς ιδρύθηκε το 2006 και είναι μέλος του ιταλικού ομίλου Planetek ο οποίος από το 1994 δραστηριοποιείται στον τομέα της δορυφορικής τηλεπισκόπησης στην ανάπτυξη εφαρμογών γεωχωρικών δεδομένων καθώς και στην ανάπτυξη λογισμικού για τους δορυφόρους σε τροχιά και για τις επίγειες βάσεις τους.

Οι εφαρμογές της Planetek Italia αναπτύσσονται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα της διαστημικής έρευνας, της ολοκλήρωσης συστημάτων για τη διαχείριση, την ανάλυση και τη διαμοίραση των γεωγραφικών πληροφοριών.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων περιλαμβάνονται πιλοτικές εφαρμογές αξίας 15,724 εκατ. ευρώ, υποδομές εδάφους και δύο έργα κατασκευής μικροδορυφόρων.

Με το πρώτο, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα το 2026 θα αποκτήσει 7 μικροδορυφόρους παρατήρησης γης.

Στόχος είναι τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους, να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η σχετική συμφωνία για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους των 7 μικροδορυφόρων υπεγράφη 02 Ιουλίου, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της εταιρίας Open Cosmos.

Σημειώνεται ότι οι διαγωνισμοί για τα έργα του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων έχουν διεπεραιωθεί από τον ESA με τις εταιρίες που έχουν επιλεγεί να έχουν την υποχρέωση τμήμα των εργασιών να το αναθέτουν σε εταιρίες με έδρα την Ελλάδα. Οι επτά μικροδορυφόροι θα είναι εξοπλισμένοι με όργανα οπτικής παρατήρησης και θα καλύπτουν ευρύ φάσμα αναγκών, παρέχοντας δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας οριζόντια σε μια σειρά φορέων του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας.

Επιπλέον, καθώς προβλέπεται να ενταχθούν σε συνεργατικά σμήνη δορυφόρων θα πολλαπλασιαστεί η επιχειρησιακή τους ισχύ, με δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης 20 έως 24 δορυφόρων όταν αυτοί διέρχονται πάνω από τη χώρα μας και με επισκεψιμότητα (χρόνο μεταξύ διαδοχικών διαβάσεων) περίπου ανά τρεις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Οι εικόνες που θα συλλέγονται θα δίνουν τη δυνατότητα για παρατήρηση σε ανάλυση από 1 μέτρο έως 3 μέτρα. Θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς διαθέσιμες εικόνες του συστήματος Copernicus και της υπηρεσίας προγραμματισμού δορυφορικών λήψεων πολύ υψηλής ανάλυσης που υλοποιείται στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ).

Ραντάρ

Το δεύτερο (το οποίο χωρίζεται σε δύο έργα) συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ αφορά στην απόκτηση 6 Θερμικών και Ραντάρ (SAR) Μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές μέσω προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών.

Οι σχετικές συμφωνίες για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους των 6 Μικροδορυφόρων υπεγράφησαν 09 Σεπτεμβρίου, μεταξύ του ESA και των OroraTech και ICEYE. Οι μικροδορυφόροι, οι οποίοι θα αναπτυχθούν μέσω των συμβάσεων αυτών, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο ζωτικής σημασίας δεδομένα, παρέχοντας στις αρμόδιες αρχές τη δυνατότητα να λαμβάνουν πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")