Με μια υπόσχεση από την απερχόμενη επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον για τη συνέχιση των συζητήσεων στην περίπτωση που επανεμφανισθεί το συμβάν με τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποχώρησαν από το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που έγινε στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας

Το κοινό αίτημα των τριών υπουργών για έναν βραχυπρόθεσμο μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στη χονδρεμπορική αγορά που θα ενεργοποιείται αυτόματα υπό συγκεκριμένους όρους για την επιδότηση των καταναλωτών, παρότι απασχόλησε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του Συμβουλίου δεν βρήκε ανταπόκριση από τους ομολόγους άλλων χωρών. Αντιθέτως σαφείς επιφυλάξεις εξέφρασε το σύνολο των υπολοίπων υπουργών και με μεγαλύτερη έμφαση των χωρών του Βορρά, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του υπουργού Ενέργειας της Φινλανδίας, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, λέγοντας ότι και στη χώρα του οι τιμές έφτασαν κάποια στιγμή για δύο ημέρες στα 3.000 ευρώ.

«Για περίπου 40 ώρες, οι τιμές του ρεύματος για 1 GW περίπου κάθε μέρα ισοδυναμούσαν με πάνω από τον μέσο όρο του κατώτατου μισθού στην περιοχή. Ζήσαμε επί είκοσι πέντε μέρες μια ανωμαλία, μια μεγάλη αποτυχία του συστήματος και μια ετήσια αύξηση 10% των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, δίχως να έχουν αυξηθεί τα κόστη. Φανταστείτε, συνάδελφοι, αυτό να είχε συμβεί στη χώρα σας, πώς θα το διαχειριζόσασταν;» διερωτήθηκε ο Ελληνας υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης. Με τον κ. Σκυλακάκη συντάχθηκαν τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία. Μάλιστα ο Ρουμάνος υπουργός Περιβάλλοντος Βλαντιμίρ Μαλίνοφ σημείωσε ότι το καλοκαίρι καταγράφηκαν διαφορές τιμών 600% μεταξύ της ρουμανικής αγοράς και μιας άλλης αγοράς που απείχε λιγότερο από 600 χιλιόμετρα από τη Ρουμανία.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέπτυξε την άποψη ότι φαινόμενα αποσύνδεσης των αγορών, όπως αυτά του καλοκαιριού, θα συμβαίνουν πολύ πιο συχνά στο μέλλον και γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα και ανέφερε τρεις λόγους: Τη μεγέθυνση του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού συστήματος, τις ακόμη μεγαλύτερες αποκλίσεις τιμών λόγω μαζικής διείσδυσης των ΑΠΕ και τις αλλαγές που φέρνει η κλιματική κρίση τόσο στην πλευρά της ζήτησης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, όσο και στην πλευρά της προσφοράς (π.χ. χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικών και πυρηνικών λόγω ξηρασίας).

Το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών αναγνώρισε ότι το φαινόμενο των ακραίων αποκλίσεων ανάμεσα στις ανατολικοευρωπαϊκές αγορές και τα χρηματιστήρια της Κεντρικής Ευρώπης είναι ανησυχητικό, επικέντρωσε ωστόσο στην ανάγκη ενίσχυσης των διασυνδέσεων, πιστής τήρησης των κανόνων που διέπουν το διασυνοριακό εμπόριο και καλύτερου προγραμματισμού μεταξύ των χωρών σε ό,τι αφορά τη συντήρηση δικτύων και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.


Βασικό ζήτημα στην ατζέντα του χθεσινού Συμβουλίου ήταν και η συμβολή του ενεργειακού τομέα στην ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. υπό το πρίσμα της έκθεσης Ντράγκι, με τους αρμόδιους υπουργούς των κρατών-μελών να επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα της έκθεσης περί υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη.

 

(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)