9ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας: Στις 5 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς

9ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας: Στις 5 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς
energia.gr
Πεμ, 17 Οκτωβρίου 2024 - 19:40

Το Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα, διοργανώνει το 9ο ετήσιο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας, με θέμα: «Mapping Key Transitions in Business». Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2024, και ώρα: 14.00, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)

Κατά τις εργασίες της επικείμενης ημερίδας, διακεκριμένοι ομιλητές, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου, της επιστημονικής κοινότητας και του δημοσίου τομέα θα εξετάσουν και θα συζητήσουν για τους αναπόφευκτους μετασχηματισμούς που συντελούνται στον επιχειρηματικό τομέα, λόγω των γεωπολιτικών προκλήσεων, της επιτακτικής αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και της θεμελίωσης μίας υπεύθυνης πλέον εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κεντρικός ομιλητής κατά την έναρξη των εργασιών θα είναι ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών / Ν.Δ. και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνο-Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κα Ράνια Πατσιοπούλου, καθώς και η κα Anne Höglund, Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα.

Η πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο «Geopolitics in Transition» θα πραγματευτεί τον αντίκτυπο των ρευστών διεθνών ισορροπιών, απότοκων ενός πρωτοφανούς πλήθους εκλογικών αναμετρήσεων ανά τον κόσμο, της νέας φρουράς στην ΕΕ και των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Ποιες είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τις γεωπολιτικές συμμαχίες; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και ποιες οι ευκαιρίες που αναδύονται για τις επιχειρήσεις, και πώς μπορούν αυτές να προετοιμαστούν καλύτερα για να ευδοκιμήσουν σ’ αυτό το εξαιρετικά ασταθές και αβέβαιο περιβάλλον; Την συζήτηση θα συντονίσει ο Βασίλης Νέδος, Δημοσιογράφος Καθημερινή.

Στην δεύτερη θεματική ενότητα «The Future of Work» θα διερευνηθεί η εξελισσόμενη φύση της εργασίας σε μια μεταβατική εποχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανατροπές. Καθώς η Tεχνητή Nοημοσύνη και η αυτοματοποίηση εκτοπίζουν με ταχείς ρυθμούς τις παραδοσιακές θέσεις εργασίας, νέες δεξιότητες, τόσο τεχνολογικές όσο και κοινωνικές - όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα- αποκτούν μεγάλη σημασία. Ποια μέτρα μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα δεξιοτήτων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα; Πώς μπορούν η πολιτεία και το εκπαιδευτικό σύστημα να συνεισφέρουν στη λύση του προβλήματος; Ποιες σχετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές έχει υιοθετήσει η ΕΕ;

Την εν λόγω συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Μπούρα, Executive Advisor σε θέματα Ηγεσίας, Στρατηγικής, 5G & Beyond.

Η ευρεία και πολυδιάστατη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης κατέστησε αναγκαίο ένα κοινό -σε ευρωπαϊκό πλαίσιο- κανονιστικό πλαίσιο για την διασφάλιση της αξιόπιστης και ασφαλούς χρήσης της. Το σχετικό νομοθέτημα της ΕΕ, ενώ ενθαρρύνει και προωθεί την καινοτομία, ταυτοχρόνως επιβάλλει ειδικά εποπτικά εργαλεία στις επιχειρήσεις για την αποτροπή κινδύνων, μέσω συγκεκριμένων υποχρεώσεων, περιορισμών και κυρώσεων. Πώς αξιολογείται σήμερα η σχετική ενημέρωση και ετοιμότητα της Ελλάδας και της Σουηδίας, και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων; Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να εξισορροπήσουν την καινοτομία με τις απαιτήσεις που θέτει ο κανονισμός της ΕΕ; Μπορούν αυτές καθαυτές οι εταιρείες τεχνολογίας να συμβάλουν σε μία ασφαλέστερη ψηφιακή κοινωνία; Και πώς τελικά η προστασία από κακόβουλες πρακτικές ανατροφοδοτεί διαρκώς την καινοτομία; Tα ενδιαφέροντα αυτά ζητήματα θα θίξουν οι ομιλητές της τελευταίας θεματικής ενότητας με τίτλο «AI Challenges & Regulatory Environment», υπό τον συντονισμό του Δημήτρη Μαλλά, Δημοσιογράφου CNN Greece.

Το 9ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας αποβλέπει στην δημιουργία ενός κοινού τόπου συζήτησης, γνώσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών φορέων, επιστημονικών και επιχειρηματικών κλάδων, καθώς και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και την Σουηδίας.

Το Φόρουμ θα διεξαχθεί στα αγγλικά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη και ανοιχτή στο κοινό. Eγγραφή απαραίτητη.

Για περισσότερες πληροφορίες κι εγγραφές: https://www.livemedia.com/9thbusinessforumgreecesweden

 

Αναλυτικό σχέδιο προγράμματος εδώ

Χορηγοί της Εκδήλωσης

Gold Sponsors: ABB, ASTRAZENECA, IKEA, SARACAKIS GROUP OF COMPANIES, SKF

Silver Sponsors: ALFA LAVAL, COMBITRANS, ELECTROLUX