Η Amazon θα συμμετέχει στον τρέχων γύρο χρηματοδότησης που έχει στόχο τη συγκέντρωση 500 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιηθεί το ακριβές ποσό που θα διαθέσει. Ο βασικός λόγος που η Amazon ενδιαφέρεται για την πυρηνική ενέργεια είναι η κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών των ψηφιακών υποδομών της, όπως τα data centers. Ο στόχος της Amazon και της X-Energy είναι η παράγωγη τουλάχιστον 5 GWαπό τους SMRs μέχρι το 2039.
Η επένδυση στην πυρηνική ενέργεια φαίνεται να αποτελεί τη νέα τάση στην αγορά, με τους άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, Microsoft και Google, να έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες κινήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Η ίδια η Amazon έχει ανακοινώσει και άλλες συνεργασίες στον κλάδο, μεταξύ αυτών με τη Dominion Energy για την κατασκευή ενός έργου SMR στην πολιτεία Βιρτζίνια.
Πέρα από την Amazon, άλλοι γνωστοί επενδυτές όπως η Ares Management Corporation, η επενδυτική NGP, ο ιδρυτής της επενδυτικής Citadel, και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, συμμετείχαν στον γύρο χρηματοδότησης. Το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών αναδεικνύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των αγορών προς την πυρηνική ενέργεια.
Για αρκετούς ανθρώπους της αγοράς, η πυρηνική ενέργεια αποτελεί τη μόνη “πράσινη” λύση στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες των τεχνολογικών υποδομών, σε αντίστιξη με όσους ελπίζουν να προωθήσουν το φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή SMRs, ενστερνιζόμενη αυτή την άποψη. Ένας από τους ωφελούμενους είναι και η X-Energy, οι αντιδραστήρες της οποίας κατασκευάζονται από την εταιρεία χημικών Dow στο Τέξας.
Η X-Energy έχει υιοθετήσει μία καινοτόμο προσέγγιση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, χρησιμοποιώντας ήλιο αντί για νερό ώστε να διατηρήσει τις θερμοκρασίες των πυρήνων σε ασφαλή επίπεδα. Αυτή η διαφορά θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς οι ψηφιακές υποδομές ήδη χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού για τον κλιματισμό τους. Οι μικροί αντιδραστήρες της X-Energyπαράγουν 80 MWe και μπορούν να συνδυαστούν σε πακέτα των τεσσάρων, φτάνοντας τα 320 MWe, ισχύς παρόμοια με εκείνη των συμβατικών μονάδων φυσικού αερίου.